İstanbul’da askeri alan yağması korkutan boyuta geldş. Hepsi tek tek ranta açılırken hız ise dikkat çekti.

AKP iktidarı ile 15 Temmuz'un ardından askeriyenin şehir dışına çıkartılması halen tartışılırken, tepkilere karşın verilen sözler de unutuldu. Boşaltılan arazilerde ise başlatılan gayrimenkul projelerinin hız kazanması ayrıca dikkat çekti.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan tahliye kararı ile vatandaşa şehir içinde kalan askeri alanların  yeşil alan olarak kalacağını söylemişti ancak şimdi o arazilerde birer birer inşaatlar başladı.

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2017 yılında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda kesin bir talimatı olduğunu analtırken “Şehir içerisinde kalan askeri alanlar, bundan 50-60 yıl kadar önce bazen daha eski, şehirlerin çeperlerinde yer alan askeriyenin kullanacağı yerlerdi. Şehirler öyle büyümüş ki askeri alanları içine almış ve yutmuş. Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok” demişti.

Hatta sonrasında ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 2018 yılında bakan olarak atandıktan 3 ay sonra yaptığı açıklamada da, “Hiçbir zaman askeri arazileri biz rant olarak görmedik” demişti.

Ancak İstanbul’da bu konuşmalarla alakası olmayan bir durum yaşandı veşehir içinde kalan askeri arazilerin yanı sıra askeri lojmanlar da bir bir boşaltılırken, yerlerine bulundukları bölgede ise yapı ve nüfus yoğunluğunu artıracak gayrimenkul projeleri geliştirildi. Yeniçağ'ın gündeme taşıdığı haberde ise önce yapılaşma olmayacak diye söz verilen ancak sonrasında ise satılarak yapılaşmaya açılan askeri alanlar şöyle sıralandı;

Aslında zaten AKP iktidarı 15 Temmuz darbe girişiminden önce de İstanbul’da bazı askeri alanları yapılaşmaya açmıştı.

Mesela TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO önderliğinde Bağcılar’da Batışehir, Halkalı’da Avrupa Konutları Atakent 3, Ayazağa’da Maslak 1453, Zeytinburnu’nda Büyükyalı, Zekeriyaköy’de boşaltılan füze üssünün yerine Köy yapılırken, Sancaktepe’de askeri lojmanların yerine ofis projesi yapılmıştı.

Bu arada yine mesela İstanbul Sarıyer Zekeriyaköy’de daha önce 15. Hava Füze Üssü olarak kullanılan ve yüzde 61’i ağaçlık olan 500 dönümlük askeri arazi Köy projesiyle şu hale geldi.

BİTMEDİ

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

Esenler’de Metris, Topkule ve Baştabya Kışlaları'nın bulunduğu askeri alanlar 2012 yılında “Rezerv Yapı Alanı” yani yeni konut alanı ilan edildi. 2019 yılında 720 hektarlık alanın yüzde 38'i, yani 2 milyon 788 bin 562 metrekaresine, konut, turizm ve ticaret imarı verilirken ranta açılan askeri alanların en büyüğü ise İstanbul'da 3’üncü Kolordu Komutanlığı’na bağlı Çekmeköy Kışlası olmuştu.

Parsellere bölünen arazinin ilk olarak 2019 yılında 200 bin metrekarelik bölümüne inşaat izni verilmiş ve arazi ihalesiz olarak Emlak Konut GYO'ya satılmış ve üzerinde halen inşaatı devam eden, 392 daire ve 70 ticari üniteden meydana gelen Ormanköy projesi geliştirilmişti.

DAHA BİTMEDİ

Şöyle bir görüntü mevcut ve "şimdilik"

Son olarak ise 2021 yılında Çekmeköy Kışlası'nın 860 bin metrekarelik bölümünü oluşturan ve 458, 459 ve 460 sayılı parsellerini kapsayan yaklaşık 860 bin metrekarelik alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni plan hazırlanarak, 860 bin metrekarelik eski askeri alanın 355 bin 881 metrekaresi konut ve ticari birimler için ayrıldı ve bu alan yine ihalesiz olarak TOKi tarafından 937 milyon liralık bedelle Emlak Konut GYO'ya satıldı.

Emlak Konut GYO ise geçtiğimiz yılın sonunda Çınarköy adı bir proje geliştirdi ve hatta satışa bile sundu. Proje kapsamında 1774 adet konut, 141 villa ve 56 ticari alan inşa edilirken milyonlarca lira değerindeki mülklerin yapımının ise 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

TOKİ ile Marmara Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde ise Halkalı, Nişantaşı ve Bahçelievler Yerleşkeleri TOKİ’ye devredildi. TOKİ’de bunun karşılığında Maltepe’deki 2 milyon 455 bin metrekare büyüklüğündeki Kenan Evren Kışlası arazisini üniversiteye verdi.

Böylelikle üç kampüsü alan TOKİ, Halkalı ve Nişantaşı kampüslerinin arazilerini Emlak Konut GYO’ya sattı.

İstanbul, Bakırköy Florya'da ise 34 dönümlük askeri alan TOKİ tarafından 2018 yılında konut imarına açıldı ve TOKİ, askeri lojmanların ve tesislerin bulunduğu alanının imar planını değiştirerek arazinin yüzde 60'ını konut, geri kalan bölümünü de özel okul, cami ve park olarak düzenledi.

BUNLARLA DA BİTMEDİ

Dahası, Jandarma Genel Komutanlığı da TOKİ ile imzaladığı protokol çerçevesinde İstanbul Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda bulunan yaklaşık 30 dönümlük askeri alanı TOKİ'ye devretti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylanan plan değişikliğiyle 3 Eylül 2018 günü arazi de yapılaşmaya açıldı.

Boğaz manzaralı 16 parselden oluşan arazinin 17 bin 500 metrekare konut alanı, 12 bin 260 metrekare ise donatı alanı olarak belirlendi. İmar değişikliğinin duyurulduğu gün, Emlak Konut GYO, Jandarma Dikimevi arazisini 360 milyon lira bedel üzerinden altı eşit taksitle TOKİ’den satın aldı.
Dikimevinin yerine inşa edilecek proje

Bir ay sonra Emlak Konut GYO gazetelere ilan vererek 15 Ekim 2018 günü arsayı 36 ay taksitle 462 milyon liraya Vedat Aşçı’nın sahibi olduğu Astaş’a sattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ‘bina yükseklikleri zemin + 5 katı geçmesin’ talimatı ve şehir dışına taşınacak askeri alanların yeşil alan olacağına yönelik sözlerine rağmen, Haziran 2021'de bir kez daha yapılan imar planı değişikliğiyle arsanın konut için ayrılan 17 bin 500 metrekarelik kısmında kat yüksekliği beşten sekize çıkarıldı.

ASTAŞ, arazi üzerinde Kempinski ile lüks bir gayrimenkul projesi geliştirdi ve 2022 yılının ilk çeyreğinde projeyi duyurdu. Geçtiğimiz günlerde, Atatürk Havalimanı'nın iki pistinin kırılarak söz konusu alanı Millet Bahçesi'ne dönüştürme işiyle ilgili ihaleyi kazanan Yapı ve Yapı firmasının projeye ortak olduğu ortaya çıktı.

Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan 6 adet askeri lojman binasının bulunduğu yaklaşık 20 dönümlük arazi önce Jandarma Genel Komutanlığı tarafından protokol ile TOKİ’ye devredildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021'de “Rezerv Yapı Alanı” yani yeni konut alanı ilan edildi. 6 adet lojman binasının bulunduğu arazi için Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan yeni imar planı 1 Şubat 2021'de onaylandı. Arazinin “Ticaret+ Turizm+ Konut Alanı” ilan edildikten sonra  2021 yılında düzenlenen yapım ihalesini kazanan Pasifik İnşaat, binaları yıkıp otel, alışveriş alanları ve rezidans inşa edecek.

VE YİNE BİTMEDİ


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1 Temmuz 2022 günü İstanbul'da bir askeri alanı daha konut imarına açtı. TOKİ'ye devredilen Maltepe'deki 528 bin metrekarelik askeri alana, 7 katlı binalar dikilecek. Öte yandan, yine bakanlık tarafından geçtiğimiz hafta Sancaktepe'de 4 bin 285 metrekarelik askeri alan ‘ticaret alanı' olarak belirlendi.