Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nden bilim insanları, canlı deriyle kaplı robot parmak üretmeyi başardılar. Ancak bilim insanlarının, yaşayan insanların onun gerçekçi anatomisine ısınacağı veya onu ürkütücü bulacağı konusunda şimdiden ikiye ayrılması olayın ciddi boyutunu da gözler önüne serdi.

Guardian’da yer alan habere göre, kendini iyileştirebildiği gösterilen parmak, “canlı et ile makine arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran” etkileyici bir teknik başarı olarak kayıtlara geçti bile.

39.000 Türk Lirası ödemeler yatacak! TC kimlik numaranıza göre hemen hesaplarda olacak! 39.000 Türk Lirası ödemeler yatacak! TC kimlik numaranıza göre hemen hesaplarda olacak!

Çalışmayı yöneten Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Shoji Takeuchi buluşları ile ilgili olarak, “Cilt dokusunun robotun yüzeyine ne kadar iyi uyduğuna şaşırdık. Ancak bu çalışma, canlı deriyle kaplı robotlar yaratmanın sadece ilk adımı” dedi.

Japon bilim insanları canlı deri kullanarak robot parmak üretti

Ekip, daha gerçekçi insansıların, hemşirelik bakımı ve hizmet endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli rollerde insanlarla daha doğal bir şekilde etkileşime girebileceğini anlatırken Takeuchi, “Bence canlı deri, robotlara canlı yaratıkların görünümünü ve dokunuşunu vermek için nihai çözümdür” sözleri ile yaşanılacak muhtemel sonuçtan bahsetmiş oldu. 

Yaratılan parmağı öne arkaya eğmek, eklemlerde doğal görünümlü kırışıklıklar oluşmasına neden oluyorken, yaralandığında kolajen bandaj yardımı ile insanlar gibi yapılan cildin kendini iyileştirebiliyor olduğu ve bilim insanlarına göre de normal bir cilt gibi hissettirdiği söylenildi.

Takeuchi çalışmalarına ilişkin teknik bilgilerden bahsederken “Parmak, kültür ortamından çıkar çıkmaz biraz terli görünüyor” dedi. “Parmak bir elektrik motoru tarafından çalıştırıldığından, motorun tıkırtı seslerini tıpkı gerçek gibi görünen bir parmakla uyumlu bir şekilde duymak da ilginç” şeklinde konuştu.

Editör: Gönül Güçlü