İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısına, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışma damga vurdu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısına, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışma damga vurdu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısında İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer sanayiciler, eleştiri ve şikyetlerini sıraladı ve karşılığında üstü kapalı tehdit geldi. Tansiyon Yükseldi...

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söylerken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise sanayicilere dönük sert eleştirilerde bulundu.

İSO toplantısında stokçuluk tartışması - Dünya Gazetesi

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Yaşanan gerginşikte sanayiciler faizlerin yüzde 50'lere yükselmesinden şikâyetçi olduklarını dile getirirken Şahap Kavcıoğlu da "Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var" diyerek üstü kapalı tehditte bulundu.

İSO’nun Odakule’deki binasında yapılan toplantıda dikkat çeken bir gerginlik yaşanırken Kavcıoğlu, kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını, yüzde 50’lere varan faizlerin söz konusu olmadığını ifade ederek sanayicilere “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” demesi ile hem toplantıya hem de tartışmaya damgasını vurdu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise Merkez Bankası Başkanı'na şu sözler ile yanıt verdi;

İstanbul Sanayi Odası - İSO'nun Yeni Dönem Çalışmaları Meclis Özel Toplantısı'nda Konuşuldu

“Stok acaba sanayicinin envanterinde niçin duruyor? Stoku doğru analiz etmezseniz başka yere gider. Kendisini enflasyondan korumak isteyen sanayiciyi de o kapsama sokarsanız tehlikeli bir bakış açısına dönüşür. Bu stoku şirketinde farklı nedenlerle taşıyan sanayiciyi itham altına alırsak Türk sanayicisine haksızlık yapmış oluruz. Tedarik sıkıntısı olan dünyadan geliyoruz, bir hafta sonra hangi malı bulacağınız belli değil. Stok noktasında hiçbir Türk sanayicisi piyasayı istismar etmek için bunu kullanmamaktadır. Üretimin akışkanlığı için bu stoklar yapılmak zorunda. Öyle bir dünyadan geliyoruz ki iki ay üç gemi beklediğimiz oldu. Hiçbirimiz stok yapmaktan memnun değiliz. Burada takdire dönecek olan başarımızı piyasayı speküle edecek boyuta getirirse büyük haksızlık olur.”

Kameraların önünde yaşanan gerginliği unutturman ve tansiyonu düşürmek için iki isim bir süre katılımcılardan ayrı bir odada durdu ancak çıktıklarında yüzlerinin asık olduğu gözlerden kaçmadı.