Dolandırıcıların yeni hedefinde, ünlü otel ve turizm şirketlerinin internet sitesini klonlamak ve sahte turizm şirketleri aracılığıyla sahte tatil paketi satmak olduğu öğrenilirken, suç örgütünün lideri K.E.K'nin 394 ayrı suç kaydı ve 179 yakalama kararı bulunan firari bir kişi olduğu ve şirketi Hollanda'dan yönettiği de ortaya çıktı.

Olayın ortaya çıkması ise Ankara’da yaşayan Zeynep E.'nin, Ağustos 2021'de internet üzerinden, bilinen bir turizm şirketinden satın aldığı tatil paketinin sahte olduğunu öğrenmesi ile ortaya çıktı. 17 bin 500 lira dolandırıldığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunan isim dolandırıcılık yönteminin de gündeme gelmesini sağladı.

Savcılığın yaptığı soruşturmada, benzer şekilde yüzlerce kişinin dolandırıldığı, dolandırıcıların organize çalıştıkları ve talimatları Hollanda’da olduğu tespit edilen K.E.K'dan aldıkları öğrenildi.

Hayali otel' satan dolandırıcılar iş başında! - Ekonomi Haberleri

Savcılığın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı operasyonla örgütün sözde Türkiye sorumluları oldukları iddia edilen M.B., İ.K. ile birlikte örgüt üyesi M.T.B., İ.K., R.K., B.K., H.N. ve M.Ş yakalandı ancak örgüt lideri K.E.K., A.B. ve B.B. ise yakalanamadı.

Şüphelilerden M.B. ile İ.K. tutuklanırken, 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

15 Yıl Sonra Merkez Bankasından Bir İlk 15 Yıl Sonra Merkez Bankasından Bir İlk

İddianamede, örgüt lideri K.E.K’nın yanında çalışan hacker’lar aracılığıyla öncelikle otellerin internet sitelerinin sahtesini ürettirdiği, arama motorlarına reklam vererek sahte sitelerin arama motorunda öne çıkmasını sağladıkları yer aldı. Erken tatil fırsatı yakalamak isteyen kişilerin bu sayede sahte sitelere girdiği, burada yer alan telefon numaralarını aradıklarında fiyatlarda ekstra indirim yapıldığı söylenerek ikna edildikleri aktarılan iddianamede verilen hesap numaralarına para yatırdıktan sonra müştekilere sözde rezervasyon kodu verildiği, bazı kişilerin otele gitmeden bazı kişilerin ise tatil için otele gittiklerinde dolandırıldıklarını anladıkları aktarıldı.

Ayrıca iddianamede, M.B. ile İ.K.’nın çoğu akrabası diğer kişiler adına 7 farklı fason turizm şirketi kurdukları, bu şirketler adına telefon numaraları alındığı ve klonlanan internet sitelerine bu numaraların yazıldığı da belirtildi. Dolandırılan kişilerin bildikleri otel ya da turizm firmasını aradıklarını düşünürken, aslında şebekenin ağına düştüğü belirtildi.

Hacker Ne Demek? Hacker Olmak İstiyorum! - Makers Türkiye

Müştekilerin yatırdığı paranın da 'Mozaik Otelcilik ve Tur. İnş. Taah. San. Ltd. Şti.' adına alınan hesaplara gittiği aktarılırken, bu paranın da yine diğer fason firmalar adına açılan banka hesaplarına gönderilerek dövize çevrildiği ve yurt dışında bulunan hesaplara aktarıldığı açıklandı.

Savcılık, 32 kişinin dolandırılmasından sorumlu tuttuğu örgüt yöneticileri firari K.E.K. ile tutuklu M.B. ve İ.K. hakkında 'bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçlarından 576’şar yıla kadar hapis cezası isterken, diğer sanıklar hakkında ise karıştıkları olaylara göre 2 suçtan en az 18'er yıl olmak üzere değişen yıllarda hapis talep etti.

 

Editör: Gönül Güçlü