Uzmanlardan ailelere uyarı... Bebeklerin doğumda doğumsal darlık olarak bilinen UPJ darlığına maruz kalması halinde teşhis konulup tedaviye başlanmazsa böbrekler iflas edebiliyor. Uzmanlar, doğumlarda bebeklerin bu hastalığı için uyarılarda bulunuyor! Bebeklerin maruz kaldığı bu hastalığın erken fark edilmesi hayati önem taşıyor! Prof. Dr. Mahmut Çivilibal konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...



Böbrek çıkışında oluşan doğum darlığı ya da teknik anlamıyla 'UPJ darlığı', her doğan 1.500 çocuktan sadece 1'inde görülüyor. Her ne kadar 1.500'de 1 ihtimal de olsa, doğum darlığı ile doğan bebeklerde bu durumun farkına erkenden varılmazsa sonucu bebeklerin böbreklerinin erken iflası oluyor! İşte bu yüzden bu hastalığın erkenden farkına varılması ve tedaviye hızla başlanması büyük önem taşıyor! Prof. Dr. Mahmut Çivilibal da yaptığı açıklamada hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini söyleyerek erkenden farkına varılmasının önemine dikkati çekti. Aksi taktirde bebeklerin böbreklerinde kronik böbrek yetmezliği yahut son dönem böbrek yetmezliği sorunları ortaya çıkıyor. 



Prof. Dr. Çivilibal, gebelikten kısa süre sonra bebeklerinin böbreğinde bir sıkıntı gören-fark eden ailelerin, en kısa sürede bir çocuk nefroloğu ya da üroloğuna gitmeleri gerektiğini ifade ediyor. 



HASTALIK HER BEBEKTE ANNE KARNINDA BİLE ORTAYA ÇIKABİLİR



Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, söz konusu hastalığın annenin beslenmesi nedeniyle bile ortaya çıkabileceğini açıkladı. Öyle ki doğum darlığı, bebeklerin daha anne karnındayken böbreklerinde görülen daralmayla ortaya çıkıyor. Hastalığın ortaya çıkmasında en etkili faktör ise Genetik bozukluklardır. Genetik bozulmada soydan gelen etkiler, annenin sağlıksız beslenmesi, kimyasal maddeler, radyasyona maruz kalma ve bazı ilaçlar etki edebiliyor. 



TANI SONRASI DA DÜZENLİ TAKİP GEREKİYOR



Bebeğin doğum daralması nedeniyle erken teşhisi tek başına yeterli olmuyor. Bebeğin uzun süreli ve düzenli takip edilmesi gerekiyor. Eğer ki teşhis ve tedaviden sonra düzenli olarak takip edilmezse hastalık yeniden ortaya çıkıp böbrek kaybına neden olabiliyor. Prof. Dr. Çivilibal, bebeklerde görülen bu hastalığın hiç farkına varılmaksızın sinsi bir şekilde önce kronik böbrek yetmezliği ve son dönem böbrek yetmezliğine kadar gidebildiğini ifade ediyor.



TEDAVİ İÇİN LAROSKOPİ VE ROBOTİK CERRAHİ

Halkbank banka hesabı olanlara uyarılar verildi: 3 gün içinde işlem yapın! Halkbank banka hesabı olanlara uyarılar verildi: 3 gün içinde işlem yapın!


Doğum daralması hastalığının tanısı daha çok anne karnında konuluyor. Fakat bu rahatsızlığın her yaşta ortaya çıkabileceği biliniyor. Bu tür bir rahatsızlığın tedavisinde ise cerrahi alanında robotik cerrahi ve laroskopi yöntemlerine başvuruluyor. Açık cerrahi de 8 cm kesi yapılıyor. Robotik cerrahide ise bebeğin karnına milimetrik deliklerden girilerek daha az ağrı ve hızlı iyileşme süreci yanı sıra izsiz - kozmetik anlamda daha başarılı bir operasyon gerçekleştirilebiliyor.


Editör: İlan35