Ticaret Bakanlığı, internet ve telefon aracılığıyla gerçekleştirilen mesafeli satışlarda, tüketicilerin, kötü niyetli ve fırsatçılık yapmak isteyen kişilerce mağdur olmamaları adına vatandaşlara bazı uyarılar yaptı. Son dönemde pandemi nedeniyle zor günl

Vakıfbank Emekli Kredisi: Maaş Alan Emeklilere Verilecek Tutar Belli Oldu! Vakıfbank Emekli Kredisi: Maaş Alan Emeklilere Verilecek Tutar Belli Oldu!
Ticaret Bakanlığı, internet ve telefon aracılığıyla gerçekleştirilen mesafeli satışlarda, tüketicilerin, kötü niyetli ve fırsatçılık yapmak isteyen kişilerce mağdur olmamaları adına vatandaşlara bazı uyarılar yaptı. Son dönemde pandemi nedeniyle zor günler yaşanan ticari hayata yönelik uyarılara bir yenisi bu kez tüketiciler adına eklendi! Ticaret Bakanlığı'ndan tüm vatandaşlara kritik uyarı. Detayları haberimizde sizler için hazırladık...

Bakanlıktan gerçekleştirilen yazılı açıklama içerisinde, teknolojide yaşanan gelişmeler, dijitalleşme, internet altyapısının gelişmesi gibi olguların, alışveriş alışkanlıklarında değişimler yaşanılmasına, tüketicilerin geleneksel yöntemler yerine uzaktan iletişim araçları ile kurulan mesafeli sözleşmeler ile alışverişe yönelmelerine sebep olduğunu ifade etti. Açıklama içerisinde, geleneksel alışveriş yöntemlerine göre zaman, mekan ve fiyat açısından hem satıcı hem de tüketicilere sunduğu avantaj ve kolaylıkları içeren mesafeli satışların, özellikle de içinde bulunulan yeni tip covid-19 salgını sürecinde daha çok tercih gördüğü ve işlem hacminin ciddi oranda yükseldiği ifade edildi.

Bu tür satışların birçok kolaylığı da beraberinde getirmesine karşın, zaman zaman yasal yükümlülüklerinin bilincinde olmayan ve kötü niyetli,fırsatçı satıcıların stoklarında bulunmayan ve tedariki 30 günlük yasal teslim süresi içinde gerçekleştirilmeyecek ürünleri dahi satışa sunarak tüketicileri mağdur ettikleri belirtilen açıklamada, ürün bedelleri tahsil edildikten sonra, teslimlerin hiç gerçekleştirilmediği veya teslim edilmeyen ürünlere yönelik bedel iadesi içerikli cayma taleplerinin giderilmediği, hatta tüketicilerin söz konusu isteklerini iletebilecek oldukları bir muhatap dahi bulunmayarak mağdur edildiklerinin görüldüğünü de belirtti.

Gerçekleştirilen açıklamada, özellikle kurumsal olmayan internet sitesi adresleri ve sosyal medya mecraları, hatta cep telefonu uygulamaları aracılığıyla satın alma işlemi gerçekleştirerek, kapıda ödeme gibi banka hesap sahiplik bilgisi bulunmayan ödeme yöntemleriyle yapılan alışverişlerde çok fazla sayıda mağduriyetin yaşandığı da ifade edildi.

TÜKETİCİLER BUNLARA DİKKAT ETMELİ!

Yapılan açıklamada, mesafeli yöntemle alışverişte meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçmek için Bakanlığın tüketicilere yaptığı uyarılar şu şekilde:

"İnternet ya da telefon ile alışveriş gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde satıcı hakkında arama motorlarında kısa ve genel bir ön inceleme gerçekleştirmek, gerekirse de şikayetleri incelemek gerekir. Mesafeli yöntemin tüketicilere sağladığı fırsatlardan birisi de satın alınması düşünülen malın ya da hizmetin fiyatı ve niteliklerini birçok mecradan araştırabilme kolaylığı sunmasıdır.

Bu nedenle mal ya da hizmetin diğer farklı mecralardaki yaklaşık fiyatının öğrenilmesi ve kıyas yapılması, gerçekçi olmayacak kadar cazip görünen, düşük fiyatlara ya da indirimlere dikkatle yaklaşılması çoğu mağduriyeti önleyecektir. Alışveriş yapılması düşünülen internet adresinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı, güven damgası bilgisi gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilerek alışveriş gerçekleştirilmelidir. İnternet adresinin sahte ya da taklit bir site olması ihtimaline karşı site isminin kontrol edilmesi gerekir ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 'internet site bilgisi sorgulama' ekranından yararlanılması birçok mağduriyeti önleyecektir."

Sosyal medyada gezinildiği esnada rastlanılan tanıtım ve ilanlara karşı, bu mecralar üzerinden ulaşılan sitelerin sahte, taklit ve kötüye kullanılması ihtimaline karşı, satıcının ürünün kendi sitesinden kontrol edilmesinin faydalı olacağı bildirilen açıklamada, internet adresi üzerinden alışveriş gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde SSL sertifikası, 3D Security ya da sanal kartla ödeme gibi ayrıntılara dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtildi. Ödeme yapmadan önce, tüketiciye iletilmesi yasal zorunluluk bulunan ön bilgilerin okunmasının birçok mağduriyeti önlediği ifade edildi.

MAĞDURİYET YAŞANMASI HALİNDE NE YAPILMALI?

Bütün bu hususlara dikkat edildiği halde tüketicilerin mesafeli sözleşmelerle ilgili 10 bin 390 liranın altında bulunan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine, bu miktarı aşan uyuşmazlıklar için ise Tüketici Mahkemelerine başvuru yapmalarının mümkün olduğunu ifade eden açıklamada, bakanlık tarafınca tüketici mağduriyeti doğuran satıcılara yönelik olarak denetimler gerçekleştirildiğine değinildi.