Turizmcilerden Bakan Nebatiye ağır eleştiriler geldi "Biz batarken bakan hayal satıyor" dendi...

Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak! Emekliye Müjde: TC Kimlik İle Ödeme 19.000 TL Olarak Hesaplara Yatacak!

Turizmcilerden Bakan Nebatiye ağır eleştiriler geldi "Biz batarken bakan hayal satıyor" dendi...

Bakan Nureddin Nebati ve iktidar kanalları, turizm sezonunun bu yıl canlı geçeceğini iddia etseler de, hatta yıkım yaşayan ekonomide tüm beklentileri yaz dönemine erteleseler de sektör temsilcileri durum pek de öyle olmadığını ortaya koyuyor.

Turizmciler, “Düzen bozuldu. Yani ipin ucu kaçtı. Yetkililer hayal sattıkça batıyoruz” dediler.

Yaz sezonunun yaklaşmasıyla turizm gelirleri üzerinden hayaller kurulmaya başlanan Türkiye bürokrasisinde hesapların hiç de anlatıldığı gibi olmadığı ortaya çıktı.

Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik yıkım nedeniyle yerliden çok yabancı turist için beklentiler vardı ancak savaş bu beklentileri de alt üst etti. İktidarın söyleminde ise artan döviz kurlarını turizmden gelen sıcak para ile tutmak vardı.

Ancak Türkiye'nin en önemli oazarı olan iki ülkeden Ukrayna savaşın yıkımını yaşarken Rusya ise Dünya Turizm Örgütü’nden (UNWTO) yapılan açıklamaya göre, UNWTO’dan çıkmak istediğini bildirmişti.

Yapılan açıklamada ise “Rusya UNWTO’dan çıkmak istediğini bildirdi. Çıkış için belirli prosedürler gerekiyor ve süreç bir yıl alıyor. Ancak üyeliğin askıya alınması durumu derhal yürürlüğe giriyor” ifadeleri kullanıldı.

BM Dünya Turizm Örgütü, Ukrayna’daki çatışmanın küresel turizmin canlanması üzerinde olumsuz etkileri olacağını ve turizm gelirlerinde 14 milyar dolara varan kayıplara ve seyahat fiyatlarında artışa neden olabileceğini tahmin ederken, Türkiye'de yetkililer ise halen pembe bir tablo çizmeye devam ediyorlar.

Bakanlığın şubat ayı verilerine göre yılın ilk iki ayında ülkeyi 2 milyon 823 bin turist ziyaret etmiş durumda ve bu rakam henüz salgına dair kapanma kararlarının alınmadığı 2020’nin aynı dönemine göre bile yüzde 20 daha az.  Bu arada Türkiye'de yaşanan ekonomik yıkım nedeniyle de yerli turistlerin ilk vazgeçtiği harcama ise tatil harcaması oldu.

Tüm bunlara rağmen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, turizmle ilgili beklentilerinin çok iyi olduğunu belirterek, "Turizmde 45 milyon turist 35 milyar dolar gelir hedefimizi geçeceğimize inanıyorum" açıklamasında bulunmuş "Şu anda İstanbul’da otellerde mayıs ayı doluluk oranı yüzde 92. Nisanda yüzde 68 civarında gidiyor şu anda. Yani önümüzdeki ay İstanbul’da otellerde yer bulunamayacak. Mayısta İstanbul’da otellerde yer bulunamayacak. Araplar da gelmeye başladı. Suudiler de gelmeye başlar” demişti.

Bu açıklamalar sonrası Bodrum Profesyonel Otel Yöneticiler Derneği Başkanı (BOYD) Serdar Karcılıoğlu, Bakan Nebati’nin ifadelerinin büyük ölçüde hayal olduğunu belirterek “Bakan’ın ifadeleri matematiksel olarak mümkün değil. İstanbul’daki doluluğu Türkiye’ye genelleme doğru değil. Çünkü İstanbul’un yatak sayısı Türkiye’nin yatak sayısının yüzde 10’unu karşılıyor. İstanbul ve Anadolu otellerinde yaklaşık 3,4 olan ortalama kalış süresi açısında da 10,4 olan resort bölgelere göre Türkiye’ye endeksleyemeyiz” dedi.

Geçen senelere göre bayram öncesi hareketliliğin az olduğuna dikkat çeken Karcılıoğlu, “Bu süreçte otelcilerin büyük borç yükü altında olmalarından kaynaklanan ve artık kredi kullanamayacak duruma gelmelerinden dolayı bir baskı var." açıklamasında bulundu.

Turizm alanında otelciler tarafından öne çıkan diğer açıklamalar ise şu şekilde oldu;

Turizmciler battı batacak! 1 Milyon kişi işsiz kalacak… - Yeni Soluk

"Otelcilerin 8 milyar dolar borcu var. Borcunu ödemek için otelciler, bayram sürecinde maliyetini kurtarmayacak fiyatlarda oda satıyorlar. Otelciler maliyetlerinin altında satışlarla çıkıyorlar. 200 TL’ye her şey dâhil satan otel var. Bu bir hareketlilik getiriyor ama o bile yetmiyor. Maliyetlerine geçen yılın fiyatları üstüne yüzde 100 koymadan kendilerini kurtaramayacaklarını farkında bir grup var. Burada doluluk yüzde 35’lerde gözüküyor. Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle otelcilerin belli bölümü açılışlarını erteledi. Ne yazık ki düzen bozuldu. Yani ipin ucu kaçtı. Bu önümüzdeki süreç için büyük felaket. Bu konuda acil çalışma yapılması lazım.”

“Bazı turizm temsilcileri, Bodrum’da 10 bin avroya oda satıldığını söylüyor. Bu büyük bir yanlış. Bu fiyatlara oda değil rezidans ve paket satıyorlar. Paketin içinde son model arabasından tut özel görevlisine kadar her şey var. Bu yanlış aktarım sonrası Ankara’nın iştahı kabarıyor. Bu yanlış algının yapılması büyük tehlike.”

“Bayram öncesi söylenen gibi bir hareketlilik yok. Ülkede yaşanan ekonomik kriz doğal olarak etkiliyor. İnsanlar ilk tatillerinden kısmak zorunda kalıyorlar…
Otelcilerin birçoğu borç batağında olmasına rağmen maliyetin altına fiyatlar biçiyor. Buna rağmen rezervasyon yapılmıyor. Şu anda benim otelimde bayram için yüzde 20 doluluk oluştu. Diğer otellerde de durum pek farksız değil. Geçen sene bayram sezonuna göre yüzde 50 kayıp var. Bu yüzden bayram sonrası için de fiyat vermekte zorlanıyoruz”