Çiftçi sürekli artan girdiler karşısında buğday alım fiyatlarının yetersiz kalmasından dert yanarken, tarım ve mera alanları adeta katledilirken, Türkiye'de buğday üretimi ciddi şekilde azalırken, Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, Venezüela’da buğday üretimine başlayacaklarını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Dicle Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen Tarımsal Perspektif Çalıştayı’nın kapanış programına katıldı ve açıklamaları ile gündeme damga vurdu.
Akademisyenler ve çiftçilerin de katıldığı programda Bakan Kirişçi, bitme noktasına gelen Türk tarımını desteklemek ve geliştirme yönünde somut adımlar ve çözüm önerileri beklenirken Venezüela'da buğday üretimi için anlaşma yapıldığını açıkladı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetiyle bu hafta Ankara’ya gelmiş, Anıtkabir’i ziyaret etmişti ki Kirişçi, “Venezuela Tarım Bakanı ve ardından Nikolas Maduro’nun kendisi de ‘bizim ülkemizde üretim yapın’ diye teklifte bulundu. ‘100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30'unu bize bırakın yeter’ dedi” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’deki sığınmacı sayısının 5 milyon kişiyi bulduğunu da anlatan Kirişçi, “Bu sığınanları da dikkate alarak ve refah seviyemiz yükseldikçe soframızdaki çeşitliliğin de arttığını hesaplara katarak bu toprağa çok ihtiyacımız var. Mera alanlarına çok ihtiyacımız var” dedi.
“Bu ülke tohum ithal eden ve ithal tohumlarla üretimini yapan bir ülkeydi. Üreten ve tohum geliştirmek isteyen, ARGE yapan kardeşlerimizin alın terlerini ödüllendiremiyorduk” diyen Kirişçi, “Yine toprak koruma ve arazi kullanım kanunu çıkana kadar 32 yılda 2 milyon hektar alan maalesef kayboldu. 200 milyon dolarlık ithalatımız var. 1.2 milyar dolarlık net dış ticaret fazlamız var. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’de 65 milyon nüfus vardı. Bugün 85 milyon nüfus var. Biz iktidara geldiğimizde 15 milyon turist Türkiye’yi ziyaret eden vardı. Bugün bu ülkede pandemi döneminde 52 milyona kadar çıktı.” diyen Kirişçi hali hazırda çiftçilerin ve köylülerin gözyaşları ile duyurmaya çalıştıkları tarım arazileri ve meraların yapılaşma gayretleri ile neden yok edilmeye devam ettiği konusuna ise değinmedi.