Türkiye'de hayvanlar için işkence ülkesi olma yolunda ilerliyor! Sokak hayvanlarından evcil hayvanlara görülmemiş işkenceler yaşarken caretta carettalara bile düşman olundu!

İnsanoğlu'nun yerleşme ve üreme kapasitesinin aşırı çoğalması nedeniyle nesli tehlike altında olan caretta carettalar maalesef canlarının tehlike altında olduğu, hayvanlara bakışın nefret odaklı ve cahilce olduğu Türkiye'de 22 alana yumurta bırakıyor.

Üreme dönemleri turizmin yoğun olduğu Mayıs-Eylül dönemi olan caretta carettalar Türkiye'de insanlar yüzünden zarar görüyor. 

20210901-caretta-ezdiler-antalya-dha-sb

Geçtiğimiz haftalarda bir otelin sahile koyduğu ahşap yürüme bandı nedeniyle ezilerek öldüğü görülen yavru caretta carettalar gündem olmuştu. Daha olay unutulmadan geçtiğimiz günlerde ATV araçları ile caretta carettaların üreme alanlarındaki sahile dalan ve yuvalarının üzerinden geçip ezerek kendilerini uyaran gönüllülere saldıranlar artık yeter dedirtti. Sosyal medyada Türkiye tüm hayvanlar için bir cehennem yorumları yapıldı.

Köpekler kediler için kısırlşatırma yapmayanlar, sokaklara terk edenler, üretim çiftlikleri, dövüştürenler, işkenceler, iftiralar, barınakların korkunçhalleri, sokak hayvanlarının aç, susuzlukları, işkence görmüşlükleri üzerlerinden para kazananlar.. 

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska yaptığı açıklamalarında şu önemli bilgileri verdi;

"Turizm sezonu aynı zamanda kaplumbağaların da üreme zamanı. Kaplumbağalar, gece yuva yapmak için kıyıya çıktıklarında otellerdeki ve sahildeki ışıklar onları rahatsız ediyor. Gündüzleri de sahillere konulan şemsiye, şezlong ve çeşitli materyaller yuvalara zarar veriyor."

"Mümkün olduğunca turizmle kaplumbağaların birlikte yaşayacağı yöntemlerle hareket ediyoruz. Üreme alanlarına şezlong, şemsiye, yürüme yolu konulmasına müsaade etmiyoruz. Karada bu sahillere, kaplumbağaların üreme dönemi olan turizm mevsiminde şemsiye, şezlong gibi malzeme bırakılmamalı.

"Ayrıca su sporları nefes almak için deniz yüzeyine çıkan kaplumbağalara zarar veriyor. O nedenle kaplumbağaların yuvalama alanlarında karada ve denizde acil önlemler alınmalı. Denizde su sporlarının yapılacağı alanlar belirlenmeli, sürat teknelerine izin verilmemeli."

"Aslında turizm sektörü artık bu konuda duyarsız değil. Caretta carettaların yoğun olduğu Muğla bölgesinde turizm işletmeleri genel anlamda yuvaların korunmasına yardımcı oluyor.

25 yıl önce, "aman bu sahilde kaplumbağa olduğunu söylemeyin, sonra otel yaptırmazlar" deniyordu. Şimdi ise oteller, "Gelin hocam yuvamız var, koruma altına alalım" diyor. Bu durum, farkındalık oluşması ve gerekli korumanın gelişmesi anlamında en güzel örneklerden biridir.

"Yapılan araştırmalara göre, bir caretta caretta kumsalda açtığı yuvaya pinpon topu büyüklüğünde 70-80 civarında yumurta bırakıyor. Kuluçka dönemi yaklaşık 2 ay sürüyor.

"Eğer yuva zarar görmemiş, tilki, çakal gibi hayvanlar tarafından tahrip edilmemişse bu yavruların yüzde 80'i yuvadan ayrılıyor.

Türkiye genelinde her yıl 200-250 bin civarı yavru çıkıyor. Bunların yüzde 30’u denize giderken daha kumsalda ölüyor. Denize girer girmez de büyük çoğunluğu diğer canlılara yem oluyor.

Bin yavrudan 3-5 tanesi yaşama şansına sahip oluyor. Denize ulaşanlar da 20-25 sene sonra, doğduğu kumsala anne olarak geri dönebiliyor."

CARETTA CARETTALARIN NESLİ NEDEN TÜKENİYOR?

Akbank'tan Konut Kredisi Fırsatı: Piyasadaki En Düşük Faiz Oranlarıyla Ev Sahibi Olmak Artık Daha Kolay! Akbank'tan Konut Kredisi Fırsatı: Piyasadaki En Düşük Faiz Oranlarıyla Ev Sahibi Olmak Artık Daha Kolay!

Değişimleri milyonlarca yıl süren deniz kaplumbağalarının 100 milyon yıldan beri yaşadıkları tahmin ediliyor. Caretta Carettaların atalarının bugünkü kaplumbağaları ile pek bir benzerliği yer almıyor. İlk deniz kaplumbağalarının dinozorların döneminde yaşadığı ve deniz ortamına geçmiş dev kara kaplumbağaları olduğu biliniyor.

Peki Caretta Carettalar nasıl oluştu? Yaşam yerlerinin değişmesine bağlı olarak zamanla evrim geçirmişler. Ayakları yüzgeç şekline dönüşmüş, gövdeleri suda yaşamaya elverişli olacak şekilde yassı bir biçim şeklini almış.

İlerleyen yüzyıllarda dinozorlar ve dev kara kaplumbağaları tamamen yok olmuş, deniz kaplumbağaları ise evrim geçirmeleri sebebiyle nesillerini sürdürmeyi başarmış.

Karadan denize geçen en eski sürüngen türü olan deniz kaplumbağaları artık yaşamlarını denizde geçiriyorlar. Tabi günümüzde insanlar nedeniyle artık geçiremiyorlar.

Araştırmacılar dünya tek kıta halinde iken ve daha sonra parçalandığında bile, deniz kaplumbağalarının var olduğu yazıyor.

Ancak günümüzde ise çoğalan insan nüfusunun yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç duyması, değişen iklim şartları ve doğal plajlara müdahale edilmesi, ışık kirliliği sebebiyle Caretta Carettalar nesli tükenmekte.

Caretta Carettaların denize girdikleri anda zaten diğer deniz canlılarına yem olduğu bilinmekte. Üzerine birde insanların yaşam alanlarını işgal etmeleri ve zarar vermeleri nedeniyle karada yuvaları tahrip olunca nesilleri tükenmekte..