Ülkemizde ilk olarak Isparta'da yaşanan uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr.

Akbank bankamatik kartı sahipleri okusun: Başvuru yapan 30.000 TL alacak! Akbank bankamatik kartı sahipleri okusun: Başvuru yapan 30.000 TL alacak!
Ülkemizde ilk olarak Isparta'da yaşanan uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın gündeme getirdiği toryum rezerverleri ve yeşil nükleer enerji projesine ilişkin, eşi Prof. Dr. Metin Arık'ın da içerisinde bulunduğu fizik profesörleri 'Yeşil Nükleer Enerji' adlı bir çalışma hazırladı. Bilim insanları, yalnızca Isparta Aksu'daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, ülkemizin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek olduğunu belirtti. Doğalgaz müjdelerinin ardından gözler Toryum rezervlerine çevrildi. Detaylar haberimizde sizlerle...

Fizik profesörleri Prof. Dr. Metin Arık, Prof Dr. M. Atıf Çetiner, Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Dr. Ümit Kaya, Dr. Abdüllatif Çalışkan, Isparta'da 2007 tarihinde yaşanan uçak kazanasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın ülkemizde ilk defa gündeme getirdiği toryum, Türk Hızlandırıcı Kompleksi (TAC), Türk Bilim Kenti gibi projelerden meydana gelen 'Yeşil Nükleer Enerji' üzerine ortak bir çalışma yapıldı.

Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev üstlenen bilim insanları tarafınca hazırlanan çalışma içerisinde, proton hızlandırıcıya dayalı toryum yakıtlı enerji sistemi değerlendirildi. Bilim insanları, ülkemizin zengin toryum rezervlerine hızlandırıcı teknolojisi ilave edilebilirse Türkiye'nin ve hatta tüm dünyanın enerji probleminin çözülebileceğini dolayısıyla Prof. Dr. Engin Arık'ın hayalinin gerçek olabileceğini ifade etti.

CERN'DEKİ GÖREVLİ!

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) evrenin sırlarını keşfetmek adına tasarlanmış ATLAS deneyi, LHeC büyük hadron elektron çarpıştırıcısı ve FCC gelecek dairesel çarpıştırıcı projelerinde görev üstlenen Prof.Dr. Saleh Sultansoy, çalışmanın içeriğinde nelerin bulunduğu hakkında bilgi paylaştı. TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Sultansoy, engellenerek yarım bırakılan TAC projesi sayesinde 'maddenin kudret'i zerriyesi' Türkiye ve genel olarak bu coğrafya da araştırılacaktı. Proje gerçekleşseydi, Türkiye bu kapsamda bölgesel cazibe merkezi ve küresel cazibe merkezlerinden bir tanesi haline gelecekti" ifadelerinde bulundu.

EA YA DA ADS TEKNOLOJİ NEDİR?

21. Yüzyılın stratejik teknolojileri arasında önemli bir yer barındıran parçacık hızlandırcılarının bilim, tıp, teknoloji ve sanayinin birçok kısmında kullanıldığına dikkat çeken Prof.Dr. Sultansoy, Türkiye açısından belki de en önemli kullanım alanı Nobel Ödülü sahibi Carlo Rubbia'nın önderliği beraberinde 1990'lı yıllarda CERN tarafından tavsiye edilen, Enerji Yükselteci (Energy Amplifier-EA) ya da Hızlandırıcı Sürümlü Sistem(Accelerator Driven System-ADS) teknolojisiydi" ifadelerini kullandı.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ TORYUM REZERVLERİ NE KADAR?

OECD Nükler Enerji Ajansı (NEA) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) verilerine göre dünya toryum rezerverlerinde başı 846 bin ton ile Hindistan'ın çektiğini belirten Prof.Sultansoy, 744 bin ton ile Türkiye ikinci sırada, 606 bin ton ile Brezilya üçüncü sırada, Avustralya 521 bin ton, ABD 424 bin ton, Mısır'da 380 bin ton olarak sıraya katılıyor. Ülkemizde gerçekleştirilen araştırmalara göre ise IAEA'nın verilerinin çok daha üstünde toryum rezervinin olduğu öngörülüyor" dedi.

%20'Sİ ÜLKEMİZDE!

Ülkemizde Eskişehir-Sivrihisar bölgelerinde 380 bin ton toryum rezervinin tespit edildiğini belirten Prof.Dr.Sultansoy, ayrıca Malatya-Kuluncak bölgesi içerisinde havadan ön arama gerçekleştirilmiş, ancak rezerv tespitine ilişkin çalışma gerçekleştirilmemiştir. Profesör Carlo Rubbia'nın 1990'lı yıllardan beri gerçekleştirdiği sunumlar içerisinde Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (Dünya toryum rezervinin %20'si) civarında olduğu ifade edilmektedir. Son bulgular Rubbia'nın görüşünü de destekler niteliktedir. Yalnızca Isparta Aksu bölgesinde tespiti yapılan 20 bin ton üstündeki toryum rezerveri, ülkemizin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını giderir. Bu bölgede bulunan toryum, Sivrihisar rezervlerinden değişik olarak, çok daha kolay işlenebilirdir." dedi