İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, politikacıların, temsil ettikleri halka göre daha uzun yaşadığını ortaya koyarken, sosyal medyada bu sonuç için Türkiye'de yaşanılan ekonomik yıkım etkisine işaret edilerek "bize sorsaydınız söylerdik" espirileri yapıldı.
Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 11 ülkeden ve 57 bin 500’den fazla politikacının sağlık verileri ile yaptıkları araştırmada arklı ülkelere göre sürenin değiştiği de vurgulanırken politikacıların halktan ortalama 4,5 yıl daha uzun yaşadığı sonucu duyuruldu.
Buna göre, İtalya’da politikacılar halktan 7,5 yıl fazla yaşarken, İsviçre’de bu süre üç yılda kalöası ile ayrıca dikkat çekti.
Şimdiye kadar, politikacılar ve temsil ettikleri nüfus arasındaki ölüm oranlarını karşılaştıran çalışmalar, tipik olarak bir veya birkaç ülkeye odaklanırken bu defa Avustralya, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere 11 ülkede gerçekleşmesi ile ilgili olarak Oxford Üniversitesi'nden ayrıca açıklama geldi.
Oxford Üniversitesi Sağlık Ekonomisi Araştırma Merkezi’nden Dr Laurence Roope ise, “Çalışmamız, politikacıların ölüm oranlarını ve yaşam beklentilerini yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş genel nüfusla karşılaştıran bugüne kadarki en büyük çalışmadır” diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti.
Ülkeler ve politikacıların halka oranla yaşam ortalamaları şöyle açıklanırken, ülkeler ve oranlar düşündürücü oldu ki zira ülkelerin refah düzeyi ve sosyal devlet anlayışı ile ciddi bir parallelik ortaya çıktı;
İtalya – 7.5 yıl
ABD – 7 yıl
Fransa – 6 yıl
Almanya – 4,5 yıl
Kanada – 4 yıl
Yeni Zelanda – 4 yıl
Avusturya – 4 yıl
Avustralya – 3.5 yıl
Hollanda – 3.5 yıl
Birleşik Krallık – 3.5 yıl
İsviçre – 3 yıl