Uzayda yaşam arayışı, gezegenlerin yanı sıra uydulara da odaklanmaya devam ediyor. Yeni bir araştırmaya göre, serbest gezen haydut gezegenlerin etrafındaki uydular, yaşamın ortaya çıkması için gereken süre boyunca yeterli sıvı suyu tutabilirler.

İstanbul'un Renault Yetkili Servisi İstanbul'un Renault Yetkili Servisi

Gelgit Isıtma Mekanizması Uygun Koşullar Sağlayabilir

Araştırmacılar, yakın zamanda International Journal of Astrobiology'de yayımlanan araştırmalarına dayanarak, serbest gezen gezegenlerin uyduları üzerindeki sürekli yerçekimi kuvvetinin deforme olabileceğini ve sıvı suyu tutmak için yeterli ısı üreten sürtünmeye yol açabileceğini belirtiyorlar.

Bu durum, "Gelgit ısıtma mekanizması ve nispeten yüksek optik kalınlığa sahip bir atmosferin varlığı, bu uyduların yüzeyinde sıvı su okyanuslarının oluşumunu ve korunmasını destekleyebilir" şeklinde ifade ediliyor.

Yetim Gezegenlerin Uyduları, "İlginç Adaylar" Olabilir

Araştırmacılar, bu uygun koşullar sağlanan uyduların, Venüs benzeri yoğun atmosferlere sahip, Dünya büyüklüğünde olduğunu belirtiyor. Böylece, bu uydular, "yetim gezegenlerin" etrafında yakın yörüngelerde bulunan ve yaşanabilir dünyalar için "ilginç adaylar" olabilirler.

Uyduların Sıvı Su Miktarı Yeterli Olabilir

Ayrıca, aralarında Almanya'daki Exzellenzcluster Origins'ten isimler de olan bilim insanları, bu tür bir uydu ve dolaşan gezegeni arasındaki yerçekimi kuvvetinin, sıvı suyu yaşamın ortaya çıkması için yeterince uzun süre tutmak adına uyduyu yeterince ısıtabileceğini tahmin ediyor.

Sonuç olarak, bu araştırma, hayatın sadece gezegenlerde değil, uydu gibi gök cisimlerinde de ortaya çıkabileceğini gösteriyor ve gelecekte uzayda yaşam arayışı için birçok farklı seçenek sunuyor.

Editör: Mithat Bilge