İzmir'de meydana gelen ve 114 kişinin ölümüne yol açan 6. 9 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin diğer bölgelerindeki deprem riskleri de merak ediliyor.

İş Bankası'ndan Ramazan Bayramı Öncesi Müjde: Faizsiz Kredi Fırsatı Son 3 Gün! İş Bankası'ndan Ramazan Bayramı Öncesi Müjde: Faizsiz Kredi Fırsatı Son 3 Gün!
İzmir'de meydana gelen ve 114 kişinin ölümüne yol açan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin diğer bölgelerindeki deprem riskleri de merak ediliyor. Deprem ülkesi olduğu bilinen Türkiye'de bir süredir suskun kalan faylarda güç birikmesi yaşandığı belirtiliyor. Bu güç birikmesinin de yaşanacak depremlerin büyüklüğünü artırabileceği ifade ediliyor.

Konuyla ilgili araştırmalar yürüten Doç. Dr. Ali Kaya, Denizli civarında 300 yıl boyunca deprem üretmeyen aktif faylar olduğunu söyledi. Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Kaya, bu bölgedeki fayların 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini belirtti.


"Kısa sürede deprem olmaz"


Kaya, Pamukkale ve Eskihisar-Laodikya faylarının 300 yıl süren suskunluğu ve zeminin yapısı göz önüne alınırsa 6.7 büyüklüğündeki depreme yol açabileceğini aktardı. Türkiye'nin batı bölgesinin deprem üretme açısında bir hayli tehlikeli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ali Kaya, öte yandan "İzmir depremi, kısa sürede Denizli'de depreme sebep olmaz" dedi. Kaya, bölgede 1702 ve 1717'den sonra büyük bir depremin yaşanmaması nedeniyle gerilimin arttığını ifade etti.



Şimdiki teknolojiyle depremlerin önceden bilinmesinin imkansız olduğun ifade eden Kaya, fay hatları ve gevşek zeminlerin üstündeki yapılara dikkat çekti. Kaya, bu zeminlerde yapılan yapıların devlet tarafından kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.