Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi bir uyarı yayınlayarak gıda fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda pirinç krizi yaşanabileceğini açıklaması ile gündeme geldi.
Gübre fiyatları ve enerji maliyetlerinin artmasının ardından Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle küresel gıda fiyatları her geçen gün yükselirken uzmanlar ise, bu sürecin devam etmesi durumunda pirinç krizi yaşanabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi tarafından yayınlanan mayıs verilerinde, uluslararası pirinç fiyatlarının art arda beşinci ay artarak 12 ayın en yüksek seviyesine çıktığı görüldü.
CNBC’nin haberinde, buğday ve diğer tahıllardan et ve yağlara kadar birçok gıdanın fiyatlarının arttığı belirtilirken, sırada en çok artış görülebilecek ürünün pirinç olabileceği söylendi.
Japon bankası Nomura'nın baş ekonomisti Sonal Varma da aynı konu ile alakalı olarak, "İleriye dönük pirinç fiyatlarını izlememiz gerekiyor, çünkü artan buğday fiyatları pirincin yerini almasına, talebin artmasına ve mevcut stokların düşmesine yol açabilir. Korumacı önlemler aslında çeşitli nedenlerle küresel düzeyde fiyat baskılarını kötüleştiriyor. Çiftçilikler için yem ve gübre maliyetleri artıyor ve enerji fiyatları ekim maliyetlerine ekleniyor. Bu nedenle, ülkelerden daha fazla korumacılık görme riski var" dedi.
Ancak bunun yanısıra Sonal Varma, küresel pirinç stoklarının bol olduğunu ve Hindistan'da bu yaz hasadın iyi olması beklendiğinden, pirinç fiyatı risklerinin hala düşük olduğunu da belirtti.
Reuters haber ajansı ise daha önce, Mayıs ayı sonlarında bir Taylandlı hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Tayland ve Vietnam, pirinç ihracatlarının fiyatını artırmaya yönelik bir anlaşma üzerinde görüşmelerde bulunduğunu söylemişti.