Türkiye "fırsat fırsattır" kararı ile uyandı...

Orman Genel Müdürlüğü, yol kenarlarındaki 5 metre derinliğe sahip bütün ağaçların kesilmesi talimatını vererek şaşkınlık yarattı.

AKP iktidarı döneminde Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınları yaşanırken Orman Müdürlüğü'nden gelen yeni karara anlam verilemedi.

Ormanları korumakla görevli Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM)  teşkilatlara gönderdiği yazıda orman yangınlarına karşı mücadeleden söz ederken şu ifadeler ile dikkat çekti;

“Orman içi ve bitişiğinden geçen her türlü yolların kazı ve dolgu şevlerindeki ağaçlar tamamen kesilecek ve bu noktalardan itibaren her iki yönde topografik şartlar göz önüne alınarak 5 metre mesafede tamamen tıraşlama yapılarak yanıcı maddenin ortadan kaldırılması sağlanacaktır. Daha sonrasında ise 285 Sayılı tebliğin 3. bölüm 17. maddesine göre her iki yönde 25-50 metre mesafede ara ve alt tabakanın temizlenmesi ve bakım müdahaleleri ile yanıcı maddenin azaltılması sağlanacak gerekli durumlarda kapalılık bire kadar indirilecektir."

OGM personel alımı başvuru ekranı 2022: OGM başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir, son tarih ne zaman? - Yeni Şafak

Yeniçağ'ın gündeme taşıdığı haberde; boyutları itibarıyla çok büyük bir kesim anlamına gelen bu karar eşliğinde Türkiye’de orman yolu ağının 276 bin km. olduğu hatırlatıldı. Yani bu yolların bitişiğindeki ağaçların sağlı sollu 5 metre tıraşlanması ve 25 ile 50 metre derinlikte seyreltilmesinin ciddiyetine de dikkat çekildi.

Ayrıca alınan bu kesim emrinin bir başka sonucu olan ve asıl sorgulanması gereken soru da soruldu.

Şöyle ki; tahmini 20 milyon metreküp üretimin kimleri zengin edecek?  Yonga Levha Sanayicileri Derneği, Avrupa’ya hammadde yetiştirmekte zorlandıklarını, ormanlardan elde edilecek üretimi her yıl katlamak istediklerini ifade ediyorken bir avuç çokuluslu şirketin Türkiye ormanlarını Avrupa’ya peşkeş çektiği açıklandı.

Çünkü dünya ortalaması 0.8 metreküp olan orman üretimi (ağaç kesimi) Türkiye’de 4 metreküp.

Eski Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürü AKP Ankara milletvekili Nevzat Ceylan bile kendi genel müdürlüğünün yağma düzenine isyan ederek " 2017’de ormanlarımızdan 18.5 milyon metreküp üretim yapıldı. Yani ağaç kesildi. 2020’de bu üretim 28.5 milyon metreküpe ulaştı. 2021’de 35 milyon metreküp ağaç kesildi. Orman yangınları ve ağaç kesiminde ne yazık ki rekor kırılıyor." dedi.

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?

Ceylan, orman üretiminin stratejik olduğunu, üretimin ve ihracatın batılı diğer ülkelerde yapıldığı gibi kısıtlanması gerektiğini söylerken şu ifadeleri kullandı;

Orman Müdürlüğü misafirhanesi, İstanbul seçimlerine kadar AKP'li milletvekillerine 'rezerve' edilmiş

"Ormanlarımızdan kesim yoluyla elde edilen üretime, yanan orman alanlarından yapılan üretim dahil değil. Türkiye bu skandalı da yine Cumhuriyet’ten öğrenmişti. Orman yangınlarında çokuluslu şirketlerin milyarlarca dolar kâr ettiğini geçtiğimiz nisan ayında bir yazı dizisi ile kaleme almıştım. Yanan alanlardan elde edilen üretim resmi rakamlarla 13 milyon metreküp, uzmanların tahminine göre 20 milyon metreküptü. Yani ormanlar yanarken Türkiye’de yerleşik çokuluslu şirketler bu yangınlardan rant elde etmişti. Bu üretim yetmemiş olacak ki Orman Genel Müdürlüğü, belgesini paylaştığım skandal emirle yol kenarlarındaki ağaçların da kesilmesi talimatını verdi. 276 bin km yoldan söz ediyorum. Emirde, “yangına hassas” denilerek açık kapı da bırakılmış. Tüccarlar ve çokuluslu şirketler için yol kenarından yapılan üretim son derece maliyetsiz olacak. Kamyonu yanaştırıp milyonlarca ağacı yükleyip götürecekler."