Adana Havalimanı’nın da tıpkı Atatürk Havalimanı gibi, yolcu garantili bir başka liman için kapatılacağı iddiası gündeme düştü.

1937 yılından beri kullanılan Adana Havalimanı’nın Mersin Tarsus’ta yapımı devam eden ve yolcu garantisi verilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla kapatılacağı söylendi.

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından, önce tüm itirazlara rağmen kapatılan sonra da millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle yıkımına başlanan Atatürk Havalimanı talanı şimid de başka bir havalimanında yaşanacak.

Hizmete 1937 yılında açılan Adana Havalimanı’nın Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı süren ve yolcu garantisi verilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla kapatılacağı iddia ediliyor. Akıllara ise Atatürk Havalimanı'nı yıkım sürecinin de aynen böyle bir iddia ile başladığı geldi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kapatılacağı ifade edilen Adana Havalimanı sadece 2021 yılında 3 milyon 400 bin yolcuya hizmet verdiği ve havalimanına inen uçak sayısı ise aynı yıl 37 bin olarak açıklandı.

Adana Havalimanı uçuşa geçti

Türkiye'nin beşinci büyük havalimanı olacağı anlatılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bu yıl 29 Ekim’de açılacağı açıklandı ancak Adana Havalimanı’nın sadece 35 kilometre uzağına inşa edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımı hem verilen garantili yolcu uygulaması hem de çıkan iddialar ile korkuttu.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise yaptığı değerlendirmede, Adana Havalimanı’nın kent içerisinde ulaşılabilir bir konumda olduğu belirterek şunları söyledi;

“Adana Havalimanı’nın etrafında DHMİ’nin istimlak edilmiş arazileri varken, yani bu havalimanı çok rahat bir şekilde genişletilebilirken Mersin’e havalimanı yapma kararı almışlardı. Yapımı süren Mersin’deki havalimanı birinci derece verimli tarım arazilerinin üzerine inşa ediliyor. Sadece kulesinin inşa edilebilmesi için kulenin altına 67 tane fore kazık çakıldı. Havalimanı yapılan arazide yer altı suyu da yüzeye çok yakın ve kuşların uçuş güzergâhında.

Adana Havalimanı’nın kapatılmasını kabul etmemiz mümkün değil. AKP Adana’ya şaşı bakıyor. Adana Havalimanı kapatılırsa arazisi kupon arazi haline gelebilir ve bundan kaygı duyuyoruz. İktidar, tarımın sanayinin başkentlerinden biri olan Adana’ya kan kaybettiriyor. Adana Havalimanı’nda son 65 yılda hiçbir kaza da yaşanmadı. Mersin’e havalimanı yapılarak birilerine bir para mı rant mı aktarılıyor? Bunun sorgulanması gerekiyor. Mersin ve Adana kardeş kentler ama burada bir milli servet kaybı söz konusu.”

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Adana Şubesi de dün Adana Havalimanı önünde "Adana Havalimanı kapatılamaz" yazılı bir pankartla basın açıklaması yaparak herkesi Adana Havalimanı’na sahip çıkmaya çağırdı.

BTS Genel Başkanı Murat Oral ise "Adana Havalimanı ranta teslim edilemez. Şehrin içinde, ulaşımın kolay olduğu bu büyüklükte bir arazinin havalimanı vasfını kaybettiği anda bazı kesimlerin rant iştahını kabartacağı da açıkça görülmektedir." dedi.