70 yıldır faaliyet gösteren dev kuleleri yapan dev şirket de iflasını istedi...

Türkiye genelindeki belli başlı birçok TV kulesinin yanı sıra havalimanı kontrol kuleleri ve NATO projelerinde de imzası bulunan 70 yıllık Endem İnşaat’ın iflası güne bomba gibi düştü.

Grubun amiral gemisi dahil üç şirkete yönelik iflas istemli davaları işçiler açarken iflas kararı çıkması halinde, işçiler paralarını almak için Büyükçekmece’de bulunan 220 metre uzunluğundaki TV kulesinin satışını isteyecekleri öğrenildi.

Endem Şirketler Grubu yakın zaman öncesine kadar, taahhüt alanında Türkiye’nin en köklü gruplarından biriydi ve Mühendis Osman Naci Endem’in temelini attığı grubun kuruluşu 1950’li yılların sonlarına dayanıyordu.

Türkiye'nin ilk TV kulesi Endem, 12 yıldır açılamadı

Yurtiçi ve yurtdışında bir dizi önemli projeye imza atan grubu farklılaştıran alan ise kule inşaatları olmuş, onlarca fabrika, santral, çimento ve yağ fabrikası siloları ile binaların yanı sıra NATO Uydu Yer İstasyonu’nu da yapan Endem İnşaat’ın yurtiçi ve yurtdışında inşa ettiği kule sayısı ise 18 olarak kayıtlara girmişti.

1972’de Çamlıca TV Kulesi’ni 8 ayda inşa etmesi ile de tanınan Endem İnşaat sektörün öncülerinden olarak iflası da ayrıca gündem yarattı.

Yurtiçinde TV kuleleri dışında Atatürk Havalimanı ve İzmir Havalimanı’nın koruma kontrol kulelerini de inşa eden grubun, son büyük kule projesi ise Büyükçekmece’de yapılan Endem TV Kulesi olmuştu.

Yapımına 1999’da başlanan 220 metre uzunluğundaki kule 2008’de tamamlandı. Yapıldığı dönem, dünyanın en yüksek 10 yapısından biri olma özelliği taşıyan kule uzun yıllardır atıl durumda olması ile de dikkat çekiyordu.

Halktv.com.tr’den Dinçer Gökçe'nin haberine göre gruba bağlı şirketlerde çalışan 22 işçi, alacaklarını tahsil edemeyince iş mahkemelerinde dava açtı ve davaları da kazanan işçiler, bu kez davalılar Ençel-Endem Çelik İmalat Montaj Limited Şti, Endem Cephe Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Endem İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye karşı iflas istemi ile dava açtı.

Geçtiğimiz 9 Haziran’da, işçiler Erdem Kundakcı ile Halil Kara’nın açtığı davaların duruşmaları yapılırken, iki işçinin, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen ve art arda yapılan duruşmalarına, borçlu şirket avukatının katılmadığı görüldü. Açılan davalarda, işçiler, şirketlerin iflasını isterken mahkeme ise, eksikliklerin giderilmesi için duruşmaları ileri bir tarihe erteledi.

Osman Naci Endem Kimdir?

Endem İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Endem Mason üstadı olarak bilinen, 2006/ 2013 yılları arasında yoğun şekilde TRT ile uyuşmazlıklar yaşadığı medyaya da yansıyan, özellikle de zamanında "RTÜK arı kovanına çomak sokmak istemiyor" söylemi ile akıllarda kalan yöneticilerdendi.

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

euronewsport.com'da gerçekleşen röportajında RTÜKile ilgili sorunlarını anlatırken kendisine gelen "Siz hiçbir zaman politik yaşamın içine girmediğinizi ifade ettiniz, fakat konu aynı yere gidiyor. Eğer mason değil de İmam Hatip Lisesi mezunu olsaydınız bu işleri daha rahat çözebilir miydiniz?" sorusuna şöyle cevp vermişti;

Dediğiniz gibi ben masonum. Ama bunun kötü bir tarafı olmadığını düşünüyorum. Şimdiki hükümet iş yapan kişiye saygı gösteriyor. Sıfırdan yükseltmek için elinizden tutmuyorlar fakat kimseye de batması için tokat atmıyorlar. Burada önemli olan politik bir yerde olmamak, politik açıdan etliye sütlüye karışmıyorsan onlarda sana karışmıyor. Bu açıdan kendime hiçbir baskı görmedim. Tayyip Bey ile Belediye Başkanlığı döneminde görüşmelerde de bulundum. Randevusuna çok sadık bir insandır.  O dönemde de kule sorununu konuşmuştuk. Çamlıca’daki tüm kuleleri kaldırıp iki tane yeni ve Çamlıca’ya uygun kule kurarak Çamlıca’yı temizleyecek ve o eski güzel görünümüne getirecekti. Fakat Belediye Başkanlığı süresi tamamlandığından bu işlerin tamamlanması kısmet olmadı. Ancak anladığım kadarıyla hala Çamlıca’yı çok önemsiyor. Bu işlerin çözülebilmesi için RTÜK ve yayıncıların bir arada uyum içerisinde işlerini yapmaları gerekmektedir. Özerk bir kuruluş olan RTÜK’ün halkımızı, yayıncılarımızı ve devletimizi dikkate alarak kanunla kendisine tevdi edilen görevleri tarafsızlık içerisinde yerine getirmesi ve çağdaş bir televizyon yayıncılığı ortamı sağlamasıdır. Devlete gelir sağlayacağım düşüncesiyle yayıncılardan büyük paralar kopartma yoluna girmemeli, görevinin de bu olmadığını dikkate almalıdır.