AKP’nin daha önce tepkiler üzerine geri çektiği ancak Meclis’e sunduğu “torba teklif” onaylandı. Buna göre Antalya Limanı’nı Katarlılar 2047 yılına kadar işletme hakkı elde etti.

Antalya Limanı’nın işletmesi geçen yıl Katarlı QTerminals şirketine 2028 yılına kadar devredilmişti hatırlarsanız. Sürenin uzatılması Meclis’in gündemine geldiğinde muhalefetin itirazı üzerine geri çekilmişti.

AKP milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu yeni torba yasada 18 limanın işletme süresinin uzatılmasına da yer verildi. En ilginç nokta ise bu işletmelerin pazarlıksız ve ihalesiz yapılacak olması. 18 liman arasında Katarlı şirketin 140 milyon dolara devraldığı Antalya Limanı da var.

Balkon ve Mutfak Konforu İçin İpuçları Balkon ve Mutfak Konforu İçin İpuçları

Söz konusu yasa kapsamında beşi TCDD, 13’ü Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesinde olmak üzere 18 liman arasında Mersin, İskenderun, Bandırma, Derince, Antalya, Galataport, Çeşme, Trabzon, Tekirdağ ve Marmaris de dahil.

kapak_130123

Bu arada sadece Katar değil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘5’li çete’ olarak tanımladığı iktidara yakın şirketlerin arasında yer alan Limak da bu torba yasadan faydalanacak.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, bu kapsamda Tekirdağ, Hopa, Giresun, Ordu, Sinop, Rize, Antalya, Marmaris, Alanya, Çeşme, Kuşadası, Trabzon, Dikili, Mersin, İskenderun, Derince, Samsun ve Bandırma’da toplam 18 liman bulunuyor. Bu limanlardan Antalya Limanı’nı 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals şirketi devralmıştı. Liman 2028 yılına kadar Katarlı şirket tarafından işletilecekti ama şimdi yasa ile bu süre 19 yıl daha uzatılmış oldu. Böylece şirket 2047 yılına kadar bu limanı işletebilecek.

İktidar daha önce geri çektiği “Katarlıların Antalya Limanı’nı 2047 yılına kadar işletebilmelerine olanak sağlayan” maddeyi yeniden “torba teklife” eklemiş oldu. Teklifle ayrıca 2022 sonuna dek özelleştirilmesi öngörülen TEİAŞ’a “mülk aktarımı” da yer alıyor. Tapuda kapatılan Etibank ile Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) ait olan bazıları denize sıfır mülkler ve tesisler bedelsiz olarak TEİAŞ ve TEDAŞ’a devredilecek. Ve tabi ki TEİAŞ “mülk yüklemesi” sonrasında özelleştirilecek.

51408872_303

Bu konuda en dikkat çekici kısım ise torba yasanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyaretinden sonra Meclis’e sunulması oldu. Çünkü bu ziyaret dış basında Erdoğan’ın ziyareti ‘sıcak para arayışı’ olarak yorumlanmıştı.

Aynı zamanda hatırlanacağı üzere Erdoğan’ın heyetinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ortak basın toplantısı düzenlediği sırada Reuters muhabiri “Türkiye Katar’a para talep etmek için mi geldi” diye açık bir soru yöneltmişti.