Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün asgari ücret zammını açıkladı. Açıklanan zammın ardından gözler 2023 yılı dul ve yetim aylıklarının alacağı zam oranına çevrilmişti. İşte 2023 yılı dul ve yetim aylıkları…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün asgari ücret zammını açıkladı. Açıklanan zammın ardından gözler 2023 yılı dul ve yetim aylıklarının alacağı zam oranına çevrilmişti. İşte 2023 yılı dul ve yetim aylıkları…


Yeni yılın gelmesi ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları konuşulurken aynı zamanda dul ve yetim aylıklarına gelecek zam oranı da merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın asgari ücretin 2023 yılında 8.500 TL olduğunu açıklamasının ardından bu zammın işverene yansıması olduğu gibi kendilerine de yansıması olduğunu belirtti. Asgari ücrete yapılan zammın ardından 2023 yılında dul ve yetim aylıklarına ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu.

sahte-para


2023 Yılında Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu?


2022 yılında oldukça hareketli bir yıl yaşayan hem küresel piyasalar hem de ulusal piyasalar yüksek enflasyon rakamları ile mücadele etti. Ayrıca yüksek enflasyon rakamları ile mücadelenin devam ettiğini de söyleyebiliriz. Bu bağlamda ülkelerin karşılıklı bağımlılık teorisi kapsamında yürüttükleri ekonomi politikalarını düşündüğümüzde piyasalarda yaşanan her olayın olumlu ya da olumsuz ekonomilere yansıdığını ifade edebiliriz. 


Günümüz küresel piyasalarına baktığımız zaman Çin’ de hala pandeminin etkili olmasından kaynaklı sert kısıtlamaların yaşandığını ifade edebiliriz. Salgının diğer ülkelere sıçraması ihtimaline karşı küresel piyasalarda tekrardan tedarik zincirinde kopma yaşanmasına karşın endişelerin olduğunu söylemekte fayda var.

2019 yılında dünya genelinde etkili olan salgından kaynaklı ve daha sonra Ukrayna ve Rusya savaşının patlak vermesinden kaynaklı küresel piyasalarda ekonomik krizin yaşandığını ifade edebiliriz. Çünkü salgından kaynaklı ciddi tedarik problemleri ortaya çıkmıştı ve bu da ekonomi oldukça olumsuz etkilemişti.

Bunun yanında Ukrayna ve Rusya savaşının ardından da enerji krizi ortaya çıktı. Bu enerji krizinin en kötü etkileneni tabii ki Avrupa Birliği üyesi ülkeler oldu. Çünkü AB üyesi ülkelerin çoğu enerjide Rusya’ ya tam bağımlıyken Birlik genelinde de en büyük enerji tedarikçisinin Rusya olduğunu biliyoruz. Bu da ekonomik krizin yanında enerji krizi ile de sorunun daha da derinleştiğini ifade edebiliriz.

images-20

Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek! Akbank SMS atarak ihtiyaç kredisi vereceğini duyurdu! Başvuru yapanlara 100.000 TL'ye kadar nakit kredi verilecek!


İşte Zamlı 2023 Dul ve Yetim Maaşları!


Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere değindik. Türkiye’ de de yüksek enflasyon rakamlarının 2022 yılında kendini hissettirdiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısı ile 2022 yılında, normal şartlarda yılda bir defa asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına zam yapılırken hem ocak ayında hem de temmuz ayında zam yapılmıştı. Bundan kaynaklı son altı ayın enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak memur ve emekli maaşlarının netleşeceğini de ifade edebiliriz. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın geçtiğimiz günlerde asgari ücretin 2023 yılında 8.500 TL olduğunu açıklamasından sonra dul ve yetim aylıklarının ne kadar olacağı merak ediliyordu. 2023 yılının dul ve yetim aylıklarına yapılacak değişimin gelecek günlerde netleşeceği belirtildi. 2022 yılında en düşük aylık hesaplamasına baktığımızda vefat eden sigortalı kişilerin aylığı 2 bin 500 TL olduğunu görüyoruz. Dul maaşı almanın temel şartlarına baktığımız da ise ölen eşin minimum 1800 gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.

 
Öte taraftan SGK’ lı olan kişilerin minimum 900 gün primi ve 5 yıl sigortası varsa maaş yine veriliyor. Eşin emekli olması ya da çalışıyor olması gibi durumlarda belli kesintilerin de yaşandığını ifade etmek gerekir. Ayrıca maaş alabilecek çocuklar da varsa ödenecek para belli oranlarda bölüştürülebilir.