Kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalar hızla devam ederken, 17 Mart haftasında kredi kartı kullanımının 114,4 milyar lira olduğu ortaya çıktı.

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

Bankacılık sektöründe yükselen faizler ve Merkez Bankası faiz indirimiyle de makul seviyeye inen kredi kartı faizleri, tüketiciyi kredi kartı kullanımı konusunda daha da sıcak bakmaya itti. Merkez Bankası 17 Mart haftasında kredi kartı ve banka kartı kullanımındaki harcamaların verilerini ön plana çıkardı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 2022 yılının aynı haftasına göre kredi kartı ve banka kartı kullanımı 2023 yılının 17 Mart haftasında yüzde 131 artış gösterdi ve 114 milyar 443 milyon 806 liraya yükseldi. Bu yıl, geçtiğimiz yıla göre en çok yemek kategorisinde artış gözlemlenirken bu artışın yüzde 165,6 olduğu belirtildi.

Geçen yıla nazaran kartla yapılan harcamalar yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi

17 Mart haftasında akaryakıt için kartlı harcamalar geçen yıla göre yüzde 86 oranında artış gösterdi ve 6,4 milyar liraya yükseldi. Ayrıca çeşitli gıdalar için yapılan kartlı harcamalar da yüzde 136,8’lik artış gözlenirken de kartlarla çeşitli gıdalar için de 8,3 milyar liralık harcama yapıldı.

Öte yandan, giyim ve aksesuar harcamalarında ise yüzde 158,7’lik artık dikkat çekerken, giyim ve aksesuar alanında da 8,2 milyar lira ödeme yapıldı. Bunların yanı sıra havayollarına geçen yıla göre yapılan harcamalar yüzde 22,96 seviyesinde kalırken, konaklama için yüzde 93,1, içkili yerler için yüzde 128,27, market ve AVM alışverişleri için de yüzde 121,97 oranında artışla ödemeler gerçekleştirildi. Ayrıca internet üzerinden yapılan kartlı harcamalar ise yüzde 140 artış gösterdi ve 33 milyar liraya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verileri incelendiğinde de, bireysel kredi kartı harcamalarının ivme kaybetmediği aksine artmaya devam ettiği ortaya çıktı. Merkez Bankası faiz indirimleri sonrasında da kredi kartı faizinin yüzde 1,36, gecikme faizinin de yüzde 1,88 seviyesinde bulunduğu ifade edilirken, bu sebepten dolayı da vatandaşların yüzde 30 seviyesinden ihtiyaç kredisi yerine kredi kartı kullanmaya yönelmesine neden olduğu belirtildi.

Tüm bunların yanı sıra, kredi kartının yanı sıra kredili mevduat hesaplarındaki kullanımların da hız kesmeden artış sürdürdüğü gözlemlenirken, BDDK haftalık verilerine göre de, bireysel kredili mevduat hesabının kullanımlarının 2022 yılının sonuna göre de yüzde 74,8 artış gösterdiği gözler önüne serildi. Verilere göre, yalnızca bireysel değil kurumsal kredi kartı harcamalarının da hızla arttığı, ticari kredili mevduat hesabı büyüklüğünün de 80.8 milyar liraya ulaştığı belirlendi. Bu yükselişin de geçen yılın sonuna göre yüzde 26,5’lik artışa neden olduğu aktarıldı.