Bilim insanları, botoksun beynin duygularının işleyiş biçimini etkilediğini ve bu işlemin de yüz, amigdala ve fusiform girus arasındaki aktiviteleri bozduğunu ortaya çıkardı.

Psikoloji dilinde ‘Yüzsel Geribildirim Hipotezi’nden yola çıkarak araştırma yapan bilim insanları, yüz bölgelerine yapılan botoks enjeksiyonlarının beynin duygularını yorumlama ve işleme biçimin de değiştirilebileceğini ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan bulgularda, botoksun bireylerin başka kişilerin duygularını anlama yeteneğini de geçici olarak bozduğu belirtilirken, yüzsel geribildirim hipotezinin de bireylerin yüz ifadelerinden alınan duysal bildirimin de duygusal deneyimin kendisini de etkilediği öne sürüldü.

Bir kişinin yüzünde kızgın ya da mutlu bir ifade görüldüğünde taklit etmek isteyen insan kendi yüzündeki kasları bilinçsizce esnetiyor veya kasıyor. Buna göre de, bir kişi başka bir kişinin gülümsemesini ya da kaşlarının çatmasını taklit ederken de beyin bu durumu yorumlayacak sinyaller gönderiyor. Araştırmacılar bu durumun bireylerin hem karşılarındaki kişinin duygusal durumlarını belirleyebilmesine hem de o duyguları bizzat deneyimlemesine olanak tanıdığını aktarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kaliforniya Üniversitesi Irnive Kampüsü’nden bir araştırma ekibi, kozmetik amaçlı botoks gibi uygulamaların bireylerin bu yeteneklerini ne ölçüde etkilediğini detaylı incelemeye aldı. Yapılan çalışmada, botoks enjeksiyonlarında belirlenen bölgeye botulinum adlı bir toksin enjekte eden araştırmacılar, kasların felç olmasına sebebiyet veren bu toksinin sinirler ve sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimin durdurulmasını ve kırışıklıkları önlemesini kayda aldı.

Yapılan araştırmada araştırmacılar, 33 ila 40 yaşlarındaki 10 kadın katılımcıdan oluşan bir grup üzerinde çalışırken, kadınlara kaşların çatılmasını sağlayan glabellar, kasta geçici felç oluşturmak için botoks yaptı. Ardından da katılımcılara çeşitli duygusal ifadelerin yer altığı yüzlerin görüntüleri gösterildi. Bu gösterim esnasında katılımcıların beyin aktivitelerini ölçen araştırmacılar, katılım sağlayan kadınlara bu enjeksiyondan iki hafta sonra yeniden aynı prosedürü uyguladı.

Botoks, kas hareketlerini felç ederek yüz, amigdala ve fusiform girus arasındaki faaliyetleri bozuyor

Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan bulgular hakemli bilimsel ergi olan Scientific Reports’ta yayınlanırken, beynin duyguları işlemeden sorumlu merkezi olan amigdaladaki aktivitenin, enjeksiyondan sonra gösterilen yüz ifadeleri esnasında değişim belirtileri gösterdiğini ortaya koydu.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

Bunların yanı sıra katılımcıların, mutlu bir yüz ifadesi gördüklerinde de alt temporal korteksin nesneleri ve yüzleri tanımaya da yardımcı olan fusiform girus kısmında da değişim gösterdiği göze çarptı.

Yapılan araştırmaların sonucunda da, botoksun enjeksiyonlarıyla kaşların çatılmasını önlemenin, beynin duygusal ifadeler işleme biçiminin engellediğini gösteriyor ve buna göre de botoksun kas hareketlerini de felç ederek yüz, amigdala ve fusiform girus arasındaki aktiviteleri de bozduğunu ortaya çıkarıyor. Ayrıca araştırmacılar, kesin sonuca varmadan önce benzer deneyin de daha geniş kitleler üzerinde yapılması gerektiğini aktardı.