Kısa süre önce Hindistan'dan buğday ithal edecek duruma düşen Türkiye'de başalayan ithalat eleştirileri Tarım Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Ancak hem ithalatın belgesi hem de buğdayın hastalıklı olduğu ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın ve yayın organlarında yer alan, Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğine dair iddialara ilişkin açıklama yapmış ve durumu yalanlamıştı. Havuz medyasında ise bu yalanlama manşet olmuştu.

Hindistan'ın, buğday ihracatını yasaklaması, Ukrayna ve Rusya'dan da buğday alınamadığı için Türkiye'de buğday krizi yaşanacağı ve ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberler Bakanlık tarafından  Türkiye'nin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmadığı belirtilerek, "Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır" denilmişti.

900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı 900 TL Doğalgaz Faturası Desteği Başladı

Resim

Ancak ithalatın belgesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından sosyal medyada paylaşılırken ayrıca bir skandal daha ortaya çıktı.

"Hindistan’dan ithal edilen buğday hastalıklı çıktı - Özel sektörün Hindistan’dan ithal ettiği buğdayın analizlerinde “Hint Sürmesi” hastalığı çıkınca ülkeye sokulmadı - Tarım Bakanlığı,Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithalatını yalanlamıştı Hindistan’dan ithalatın belgesi" diyen Yıldırım "hastalık" konusunu da belirtmiş oldu.

HİNT SÜRMESİ HASTALIĞI NEDİR?

Bu arada önemli bir hastalık olan Hint Sürmesi hastalığı Türkiye'de dış karantinaya tabi bir hastalıktır. Hastalığa yakalanmış buğday bitkileri, başaklar süt olum dönemine gelinceye kadar sağlamlardan ayırt edilemezler.

Resim