Her sigortalı vatandaşın hayali emekli olabilmek! Sigorta pirim günü 3600 olan kadınlar 50 yaşında erkekler ise 55 yaşında emekli olabilmektedir. Ancak bazı vatandaşların emeklilik için yatan pirim günleri tam olmasına rağmen yaşa takılmaktadırlar.

Yarından Sonra DENİZBANK Şubelerine Gidenler 70.000 TL Ödeme Alabilecek! Yarından Sonra DENİZBANK Şubelerine Gidenler 70.000 TL Ödeme Alabilecek!

Bir dikili ağacım olmadı demeyin! 48, 49, 52, 53 ve 54 yaşında emekli olun! İstifa eden çalışana tazminat ödeniyor!  Genel olarak bu vatandaşların yaş ortalaması 48 ile 50 bantlarındadır. Yaşa takılan vatandaşlara EYT adı verilmektedir. Günümüzde ki son verilere göre emeklilikte yaşa takılan vatandaş sayısı 2 milyona yakın olduğu görülmektedir. Ancak bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme söz konusu. Eğer yeni yönerge yürürlüğe girerse emeklilik bekleyen vatandaşlar 48, 49, 52, 53 ve 54 yaşlarında emekli olabilecek. Peki, istifa edene tazminat verilecek mi? İşte merak edilen detaylar!

İstifa Edene Tazminat Verilecek!

Emekliliği bekleyen birçok vatandaş ek olarak başka işlerde çalışmaktadır. Bu çalışanlar kendi rızaları ile istifa etmesi durumda kıdem tazminatı alamıyorlardı. Ancak yapılan son düzenleme ile istifa eden her çalışana kıdem tazminatı verilecek. Ancak bu tazminatın alınabilmesi için çalışanların bazı şartları karşılaması gerekmektedir. İlk olarak çalışma gün sayısı tazminat alabilmek için oldukça önemli.

İstifa eden kişilerin en az 365 günlük çalışma gün sayısının olması gerekmektedir. 365 günden az çalışıp istifa eden kişilerin tazminat hakkı bulunmamaktadır. Tazminat alabilmek için diğer bir şart ise ayrılış gerekçesidir. Haklı bir sebep yokken işten ayrılan vatandaşlara da kıdem tazminatı verilmeyecek.

Tazminat Alabilmek İçin Hangi Sebeplerden İşten Çıkılmalı

Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılan kişilere tazminat verilmektedir. Öte yandan resmî tatillerde çalışılması durumunda veya mesai ücretinin verilmemesi durumlarında işten ayrılma sonucunda da tazminat ödenmektedir.

Öte yandan yıllık izin kullanamama, ahlak kurallarına aykırı davranış, prim ve yol yardımlarının yapılmaması gibi durumlarda da çalışanının işten ayrılması tazminatı gerektirmektedir.

Yukarıda ki koşullar dışında keyfi ve gerekçesiz olarak işten çıkma işlemlerinde tazminat verilmemektedir. Ayrıca işten ayrılmadan önce mutlaka işverene yazılı bir dilekçe yazılması gerekmektedir. Aksi halde çalışanın ihbar tazminatı ödemesi gerekir.