AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Soçi'de yapacağı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan görüşmesi tüm dünyada BRICS katılımı ile tartışılmaya başlanınca BRICS'şn ne oluduğu da merak konusu oldu.

Önce Rusya gazetelerinde ve sonrasında ise dünya medyasında yer alan "Putin'in Erdoğan'a Teklifi" manşetlerine konu olan BRICS Türkiye'nin gündemine girdi bile.

Dünya basınında, Erdoğan’ın iktidarının ‘sallantıda’ olduğu ve bunun için de Putin ile yapacağı görüşmenin önemi değerlendirilirken, Rusya gazetelerinde ‘Putin, onu yeniden kurtarmaya hazır.’ denerek konuya dikkat çekilmişti.

Erdoğan, BRICS Zirvesi aile fotoğrafı çekiminde yer aldı

Putin’in Erdoğan’ı ‘Türk Lirasının yeniden değer kazanmasını sağlamak için’ BRICS’e katılmaya davet edeceği iddiası, Erdoğan’ın Türk lirası üzerindeki baskıyı azaltarak seçimlere eli daha güçlü girmek isteyeceği alt metni ile BRICS daveti de Putin'in Erdoğan'ı kurtarma operasyonu olarak yorumlanmıştı.

Durum ve yorumla böyle olunca da BRICS Nedir? Hangi Ülkeler Üye? Türkiye BRICS'e Girecek mi? Neden Erdoğan'ı Kurtarma Planı Dendi? soruları başladı.

BRICS Nedir?

10. BRICS Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı | Stratejik Düşünce Enstitüsü

Balkon ve Mutfak Konforu İçin İpuçları Balkon ve Mutfak Konforu İçin İpuçları

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kullanılan BRICS  terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılıyor.

 BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden (Brasil, Russia, India, China, South Africa) oluşurken BRICS ülkelerinin hızlı bir gelişim içerisinde olduğu biliniyor.

En azından Rusya'nın Ukrayna işgali öncesine kadar bu şekildeydi ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacağı söyleniyor.

2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC olarak adlandırılmıştı ve aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirmişti.

BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınıyor ve beş ülkenin hepsi G20 üyesi olarak tanınıyor.

BRICS başkanından dikkat çeken 'Türkiye' yorumu: 'En kısa zamanda üye olmasını umuyoruz'

2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmekte.

BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararı almış ülkeleri kapsamamakta iken 2015 yılı itibarıyla beş BRICS ülkesinin dünya nüfusunun 3.1 milyarını (%41’ini) temsil etmekte olduğu açıklanmıştı.

Daha önce hızla büyümekte olan ekonomilere sahip olan bu ülkeler son yıllarda övgülere olduğu kadar eleştirilere de konu olmuşlardı.

BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kurulu olarak biliniyor.

BRICS – | SETA