Ceza İnfaz Düzenlemesi ile ilgili kanun düzenlemeleri son zamanlarda değişime uğramış olup halk arasında da Af Yasası olarak bilinmektedir. Son zamanlarda mahkûmların cezaevindeki neredeyse yarısından fazlası olacak şekilde kanun düzenlemesi ile erken ta

Vakıfbank ve 2 bankadan açıklama geldi! Banka müşterisi olanlar 10.000 TL alacak! Vakıfbank ve 2 bankadan açıklama geldi! Banka müşterisi olanlar 10.000 TL alacak!
Ceza İnfaz Düzenlemesi ile ilgili kanun düzenlemeleri son zamanlarda değişime uğramış olup halk arasında da Af Yasası olarak bilinmektedir. Son zamanlarda mahkûmların cezaevindeki neredeyse yarısından fazlası olacak şekilde kanun düzenlemesi ile erken tahliye olmuşlardır. Bu yazıda Af Yasası ile ilgili düzenlemeler söz konusu olacaktır. Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili tüm düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Genel Kurulca kabul edilir. 30 yıl müebbet hapis cezası ile mahkûm olmuş kişilere ve 24 yıl hapis cezası almış diğer suçlar olan mahkûmların cezaları yarıya düşüren bir yasa düzenlenmiştir. Yeni çıkarılan Af Yasası cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yasaların Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yasa yürürlüğe girmiş sayılır.

Ceza İnfaz İndirimi Dışında Tutulacak Olan İstisnalar Kimlerdir?


Af Yasası ile birlikte pek çok kişinin cezası yarıya düşürülerek tahliye olmaları sağlanmıştır. Fakat bazı suçlardan dolayı hüküm giyen mahkûmların cezaları düşürülmemiştir. Terör suçu, uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar gibi suçlarla yargılanan mahkûmlara herhangi bir indirim söz konusu olmamıştır. Aynı zamanda kasten adam öldürme, kasten adam yaralama gibi suçlarda da Af Yasası kanunu ile ceza indirimi yapılmamıştır. Bunlara ek olarak devlet bilgilerini açığa vurmak ve işkence, eziyet suçları ile yargılanan kişilerde de ceza indirimi söz konusu olmayacaktır. Bu suçlar haricindeki suçlarla yargılanan mahkûmlarda ceza indirimi yapılmıştır. Bu istisna suçlarda hiçbir yasa ile ceza indirimi yapabilmek söz konusu olmaz.

Denetimli Serbestlik İle İlgili Düzenlemeler


Af Yasası kapsamı dışında bir de denetimli serbestlik ile ilgili düzenlemeler söz konusu olmuştur. Mahkûmun açık ceza infaz kurumu ile geçirilen ve dışarı çıkmasına 1 yıl kalmış olan kişiler iyi hal ile birlikte beraat etme hakkı kazanırlar. Normal şartlarda denetimli serbestlik süresi 1 yıl iken bazı suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıldır. Bu suçlar kasten adam öldürme, kasten adam yaralama, terör ile ilgili tüm suçlar, cinsel taciz ve istismar ve uyuşturucu ticareti gibi durumlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıldır. Bu düzenlemeler ile ilgili yakın zamanda yeni düzenlemelerin söz konusu olacağı söylenmektedir.

Özel İnfaz Usulleri ile İlgili Geliştirilen Konular


Denetimli serbestlik ve Af Yasası ile ilgili yapılan düzenlemelerin yanı sıra özel infaz usulleri ile ilgili de değiştirilen ve genişletilen konular arasında yer almıştır. Özel İnfaz denilen şey cezaların gece vakitleri, hafta sonu ya da evde infaz konuları ile ilgili kapsamlar genişletilmiştir. Özel İnfaz Usullerinin sınırı 6 aylık bir süreçtir. Aynı zamanda kasıtlı suçlar ile yargılanan mahkûmlar ise 1 yıl ile 6 aylık süre arasında yer alır. Ölüme sebep olmayan taksirli suçlar haricinde olan diğer mahkûmlar ise özel infaz usulleri kapsamında genişletilerek 3 yıla çıkarılmıştır.