Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, pek çok hastalığı tetikleyen fazla sodyum alımının azaltılmasının hayat kurtarıcı etkisinin olduğunu duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, sodyum tüketiminin azaltılmasına ilişkin ilk defa bir rapor hazırladı ve bu raporu kamuoyu ile paylaştı. DSÖ tarafından hazırlanan ve paylaşılan rapora ilişkin dünyanın, 2025 yılına kadar sodyum alımının küresel olarak yüzde 30 oranında azaltılmasına yönelik hedefinden uzaklaştığı ifade edildi.

Temel bir besin maddesi olan sodyumun, fazla tüketildiğinde kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riski taşıdığı DSÖ tarafından belirtilirken, sodyumun temel kaynağı olan sofra tuzu yani sodyum klörür olurken sodyum glutamat gibi diğer lezzetlendiricilerin de bunlar arasında yer aldığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelerin yalnızca yüzde 5’inin zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikalarıyla korundukları ve bu üye ülkelerin de yüzde 73’ünün bu tür politikaları da tam anlamıyla uygulamadıkları yayımlanan raporda ifade edildi.

Dünya ülkelerinde uygun maliyetlerde uygulanabilecek sodyum kullanımının azaltma politikaları uygulanırken bazı ülkeler şimdiden bu politikayı devreye soktu

Uygun maliyetlerle uygulanabilecek sodyum kullanımının azaltma politikalarıyla, dünya genelinde 2030 yılına kadar yaklaşık 7 milyon kişinin ise hayatının kurtarılabileceği belirtilirken, diğer bir yandan da bugün Brezilya, Çekya, Şili, Litvanya, Malezya, Meksika, İspanya, Uruguay ve Suudi Arabistan’ın sodyum kullanımını azaltmak için de önerilen politikaları uyguladıkları işaret edildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanomm Ghebreyesus’un da görüşlerine yer verilen raporda, sağlıksız beslenmenin küresel olarak önde gelen ölüm ve hastalık nedeni olduğu vurgulanırken, aşırı sodyum kullanımın da sorunların ana kaynağından biri olduğu da ifade edildi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, yayınlanan bu raporun, birçok ülkenin zorunlu sodyum azaltma politikasını benimsemediğini ve insanların da sodyum tüketimi yüzünden kalp krizi, felç ile diğer sağlık sorunları riskiyle karşı karşıya bırakıldığını yansıttığını açıkladı. Dünya Sağlık Öegütü’nün tüm ülkelere sodyum kullanımını azaltma çağrısını hatırlatan Genel Direktör Ghebreyesus, üreticilere de gıdaların içerisindeki sodyum içeriği için DSÖ kriterlerini uygulamaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, küresel ortalama tuz alımının günde 10.8 gram olduğu tahmin edilirken de bu rakamın ise Dünya Sağlık Örgütü’nün günde 5 gramdan yani bir çay kaşığı kadar bir gramajdan daha az yapılacak tuz takviyesinin iki katı olduğu ifade edildi.