Gökbilimciler, Dünya’dan tam olarak 12 ışık yılu uzakta bulunan bir gezegenden ve onun yörüngesinde dönen bir yıldızdan tekrar eden bir radyo sinyali aldıklarını belirtti. Alınan sinyaller, Dünya büyüklüğünde olan bir gezegenin manyetik alan ve atmosfere sahip olabileceği söyleniyor.

Gökbilimciler, Dünya’dan tam olarak 12 ışık yılı uzakta bulunan bir gezegenden ve onun yörüngesinde dönen bir yıldızdan tekrar eden bir radyo sinyali aldıklarını belirtti. Alınan sinyaller, Dünya büyüklüğünde olan bir gezegenin manyetik alan ve atmosfere sahip olabileceği söyleniyor.

Potansiyel bir dünya tespit edildi!

Dünya’nın manyetik alanı, Güneş’ten yansıyan enerji parçacıkları ve plazmayı saptırarak canlıların hayatını devam ettirmesi için gerekli olan atmosferi koruyor. Güneş sisteminin dışında kalan gezegenlerin etrafında bulunan atmosferleri bulmak, yaşam oluşturulabilecek potansiyel bir dünya anlamına geliyor.

Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay

Bulgular, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı

Bilim İnsanları, New Mexico’da bulunan Karl G. Jansky teleskobunu kullanarak yaptıkları gözlem esnasında YZ Ceti b yıldızından ve onun yörüngesinde olan YZ Ceti b adlı gezegenden gelen güçlü radyo dalgalarını tespit ettiler. Araştırmacılar, bu radyo sinyalinin gezegenin manyetik alanı ve yıldız arasındaki etkileşimler aracılığı ile oluşturulduğunu söylüyor. Bütün bu bulgular, 3 Nisan’da yayımlanan Nature Astronomy dergisinde net bir şekilde açıklandı.

Pineda, ilk patlamayı gördüklerini söyledi

Colorado Boulder Üniversitesi’nde astrofizikçi olarak görev yapan çalışmanın Başyazarı Sebastian Pineda açıklama yaptı. Pineda, “İlk patlamayı gördük ve çok güzel görünüyordu. Onu tekrar gördüğümüzde burada gerçekten bir bulgunun olduğunu düşündük” dedi. Pineda daha sonra bir gezegenin bir atmosfere sahip olup olamayacağı tam olarak o gezegenin manyetik bir alana sahip olup olmamasına bağlılık gösteriyor. Pineda, manyetik alanların bir gezegenin atmosferinde bir azalma olduğunu gösterdiğini ve parçacıkların yıldızdan çıkıp gezegene yansıdığında yüzeyin aşınmasını önlüyor.

Bu zamana kadarki tespit edilen en büyük gezegen adayı

Araştırmacılar, YZ Ceti b’nin yaydığı manyetik alana sahip gezegen için şu zamana kadar tespit edilmiş en iyi aday olduğunu söylüyor. Bundan daha önce bazı araştırmacılar en büyük gezegen olarak Jüpiter boyutlarında bir manyetik alan keşfetmişti. Fakat, büyüklüğü dünya kadar olan gezegenlerde manyetik alan bulmak çok daha zor. Bunun temel sebebi, manyetik alanlardaki görünmezlik durumundan dolayı olduğu söyleniyor.

Bilim İnsanlarının tespit ettiği bu radyo sinyalinden sonra belki de insanların yaşayabileceği yeni bir dünya ortaya çıkacak. Bilim insanları bu iddia üzerinde çok fazla duruyor. Böyle bir şeyin mümkün olmasıyla gelecek çok farklı bir konuma gelebilir. Ülkeler de bu durumları çok yakından takip ediyor.