Sosyal medyada bazı kullanıcıların gündeme getirdiği e-Devlet verileri sızdırıldı iddiaları üzerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri açıklama yaptı. Peki, e-Devlet verileri sızdırıldı mı? e-Devlet hacklendi mi, veriler çalındı mı?

Sosyal medyada yayılan “e-Devlet verileri sızdırıldı” iddiaları üzerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri açıklama yaptı. Vatandaşlar, e-Devlet bilgilerinin çalındığı iddiaları üzerine ayağa kalkmış ve tepkilerini sosyal medyadan dile getirmişti. Peki, e-Devlet verileri sızdırıldı mı? e-Devlet hacklendi mi, veriler çalındı mı?

14 Milyon EMEKLİYE Müjdeler Geldi! Maaş Alan Emekliler İçin Son Kez 12000 TL Ödeme O Kurum Tarafından Yapılacak! 14 Milyon EMEKLİYE Müjdeler Geldi! Maaş Alan Emekliler İçin Son Kez 12000 TL Ödeme O Kurum Tarafından Yapılacak!

e-Devlet verileri sızdırıldı mı?

“e-Devlet verileri çalındı” iddiaları vatandaşları ayağa kaldırıldı.  Sosyal medyada bir çok kişi bilgilerinin çalındığını söylerken, ünlü isimlerin bilgi ve telefonlarının da paylaşıldığı öne sürüldü. Yaşanan tartışmalar üzerine NÜFUS ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı. Açıklamada;"Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır" denildi. Ayrıca açıklamanın devamında daha önce de böyle iddiaların gündeme geldiği ancak gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken, "Emniyet teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirilmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir" denildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı da sosyal medyada gündeme gelen iddialar sonrasında açıklama yayınladı. Vatandaşları paniğe sürükleyen haberler yapanlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını duyuran bakanlık, "Merkezi Nufüs İdaresi Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülmekte olan MERNİS'in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM'nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır. Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi ve kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır’’ dedi.