Japonya hükümeti, Irk Koruma Yasası kapsamına kısırlaştırılan mağdura tazminat ödemeye mahkum edildi.

Japonya, 1948 yılında Yuusei Hogohou yani Öjeni Kanunu’nu yürürlüğe sokmuştu. Bu kanun 1996 yılına kadar yürürlükte kaldı. Öjeni Kanunu kapsamında ülke genelinde adi ve aşağı tip çocukların doğumunu engellemek amacıyla zihinsel bozukluk yaşayan, akıl rahatsızlığı yaşayan ve ırsi hastalık yaşayan yaklaşık olarak 25 bin kişi kısırlaştırılmıştı.

Japon Mahkemesi ise Japon Hükümetine kısırlaştırılan bir kişiden dolayı tazminat ödemesine karar verdi

Japonya’da hükümet, 1970’li yıllarda Irk Koruma Yasası kapsamında kısırlaştırma prosedürlerine tabii tutularak kısırlaştırılan bir kişiye tazminat ödemeye mahkum edildi.

Bölge mahkemesi, Japon Hükümeti’nin 16,5 milyon yen ödemesine karar verdi

Japonya’nın Şizuoka Bölge Mahkemesi’nin aldığı karara göre, Japon hükümeti 16,5 milyon yen (123 bin dolar) tazminat ödeyecek. Mahkeme, bu tazminat kararını ‘kısırlaştırılmasında sorumluluğu’ olduğunu beyan ettiği Japon hükümetine verirken, Hakim Heyeti Başkanı Masuda Yoşinori ise konuyla ilgili açıklama yaptı.

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?

Heyet Başkanı Masuda Yoşinori, kısırlaştırma eyleminin bir kadının çocuk doğurmaya karar verme hürriyeti ve mutluluğu arama hakkını ihlal ettiğini yaptığı açıklamada ifade etti.

Diğer bir yandan Şizuoka Bölge Mahkemesi Hakim Heyeti Başkanı Masuda Yoşinori, yapılan bu rıza dışı operasyonun engelli yavruların doğumunun önüne geçilmesi şeklindeki ayrımcı düşünceye dayandığını ve zihinsel ile fiziksel acıya da yol açtığının altını çizdi.