Eski İsrail savunma bakanı Benny Gantz yaptığı açıklama ile İsrail’de bir iç savaşın çıkmasından korktuğunu açıkladı.

İsrail’in eski savunma bakanı Benny Gantz yaptığı açıklama ile hükümetin ısrarcı olduğu ve tartışmalara konu olan yeni yargı reformuna karşı ülke genelinde gittikçe artan gösterilerle ilgili olarak “İsrail’de bir iç savaşın çıkmasından gerçekten korkuyorum” açıklamasında bulundu.

Eski İsrail Savunma Bakanı Gantz, Netanyahu hükümetinin tartışmalı “Yargı Reformu”’na karşı ülke genelinde artan gösteriler ile ilgili endişeli olduğunu ve korktuğunu dile getirdi.

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

Eski savunma bakanı olan ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri olan Gatz, Twitter hesabından hükümetin yargı reformuna karşı 10. Haftayı geride bıraktıklarını ve dozajı giderek artan gösteriler ile ilgili açıklamada bulundu.

İsrail’de hiçbir vatandaşın iç savaş istemeyeceğini ancak gidişatın kötü olduğunu aktaran Gantz “İsaril’de bir iç savaşın çıkmasından korkuyorum. Bunlar öfkeden kaynaklanan uydurma kehanetler değil, gerçekçi sözlerim, halkımın içinde yaşıyor ve nasıl parçalandığımızı görüyorum” açıklamasında bulundu.

Yargı Reformu Oldukça Tartışmalı

İsrail’de Binyamin Netanyahu hükemeti tarafından yargının yetkilerini kısıtlayan “yargı reformu”na karşı ülke genelinde birçok kitlesel protestolar düzenlenmiş ve protestolar 10. Haftayı geride bırakmış durumda.

Hükümet ise tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis’ten geçirme noktasında adım adım ilerlediği günlerde protestocular “Yargının bağımsızlığına müdahale” olarak nitelendirdikleri bu reform karşısında yaptıkları eylemler her geçen gün giderek büyüyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise 15 Martta hükümetin ülkeyi tartışmalara ve protestolara ittiği yargı reformu konusunda yaptığı açıklamada ‘iç savaş’ uyarısında bulunarak Halk Tasarısı yöntemi ile krizin aşılacağını aktarmıştı.

Tasarı hükümetin yargı düzenlemesinde hedeflenin aksine, Yargıçları Atama Komitesinde çoğunluğun iktidara verilmemesi ve yasaların Meclis’te salt çoğunluk olan 61 oy yerine 80 oya çıkartılması gibi yargı mekanizmasının yetkilerinin hükümet lehine değiştirilmesini engelleyen maddeler içeriyor halk ise bunun yargıya açıkça müdahale olduğunu savunuyor.

Netanyahu ise “Mevcut statükoyu devam ettirdiği” gerekçesi ile Herzog’un sunduğu tasarıyı reddettiklerini açıklamıştı.