Fransa’da emeklilik reformunun kabul edilmesiyle ülke genelinde protestolar sürerken pek çok sektör de 9. genel greve gitme kararı aldı.

Fransa son birkaç haftadır emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasanın onaylanmasıyla ilgili kriz yaşıyor. Ülke genelinde alınan karar protesto edilirken başta Başkent Paris olmak üzere çok sayıda şehirde halk sokağa indi.

Fransız basınına göre mecliste oylamaya sunulmadan onaylanan kararın ardından, enerji, ulaşım, hizmet ve eğitim dahil pek çok sektör çalışanı kararı protesto etmek için sokaklara döküldü. Genel İş Sendikası gibi çok sayıda sendika da alınan karara karşı çıkarken, milyonlarca kişi hükümetin emeklilik reformunu onaylamasından dolayı protesto gezileri düzenledi.

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

Bununla beraber, temizlik çalışanlarının greve gitme kararı almasının ardından Paris’te de binlerce ton çöp yığını oluştu ve ulaşım sektörü çalışanlarının greve gitme kararı almasıyla da tren ve otobüs seferlerinde büyük aksaklıklar yaşanmaya başlandı. Sadece temizlik ve ulaşım sektörü çalışanları değil TottalEnergies’e bağlı Normandiya başta olmak üzere pek çok rafinerisinde de çalışanlar greve gitme kararı aldı ve bu grevler sebebiyle de ülke genelinde akaryakıt sıkıntısı baş gösterdi.

Fransa’nın tamamında 40 bölgede bulunan benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 15’i ‘Akaryakıt Kıtlığı’ sebebiyle hizmet veremeyecek konuma geldi. Yaşanan bu akaryakıt sıkıntısı nedeniyle de birden çok bölgede istasyonların önünde uzun araç kuyrukları oluşmaya başladı.

Başkent Paris başta olmak üzere ülkenin genelinde, çalışanlar teker teker greve gitme kararı almaya başladı. Muhalefet partilerinin protestoları desteklemesinin ve milyonlarca kişinin sokaklara inerek protestolara başlamasıyla beraber, gözler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çevrildi.

Başbakan Elisabeth Borne, Meclis’te oylanmadan kabul edilen tasarıyı kanuna uygun bir şekilde kabul ettiklerini ifade etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise, 16 Mart tarihnde bir yasa tasarısının Meclis’ten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa’nın 49. Maddesinin 3. Fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye soktuğunu açıklarken, muhalefet partileri ve halk Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle emeklilik reformunu mecliste oylamadan kabul eden hükümetin reformu geri çekmesi talep ediyor.

Kararın ardından ülkede protesto gezileri başlanırken Fransız polisinin de gösterilere müdahalesi nedeniyle uluslararası kuruluşlar, Paris yönetimini güvenlik güçlerine orantısız güç kullanmaktan çekinmeleri talebinde bulunmaları konusunda da uyarılarda bulundu.

Tüm bunların yanı sıra, ülkede geçen hafta gerçekleştirilen anketlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un popülaritesi, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanmış olan Sarı Yelekler protesto hareketinin zirve yaptığı dönemden bu yana en düşük seviyeye geriledi ve popülaritesi yüzde 28’e kadar indi.

Diğer bir yandan ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en önemli seçim vaatlerinden biri de emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarmayı ön gördüğü olmuştu. Ulusal Meclis’te üzerine mutabakat sağlanamayan reforma karşı da Fransa Ocak ayından bu zamana kadar da greve gidiyor ve sokaklarda da gösteriler düzenliyor.

16 Mart’ta alınan söz konusu kararın ardından Fransa’nın genelinde halk sokaklara dökülürken, çalışanlar da greve gidince polis sert müdahalelerde bulundu. Polisin protestolarda sert müdahalede bulunmasının ardından yaklaşık 900 gösterici gözaltına alındı. Ayrıca gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin de Fransız güvenlik güçleri tarafından darbedilmesi görüntülerinin yanması da tepkilere yol açtı.