Futbol dünyasının uzun zamandır tartıştığı kurallardan biri de oyuna derinlik kazandıran ofsayt oldu. Hücuma kalkan futbolcunun ayağının veya omuzunun, son rakip futbolcudan önde olmasının mı yoksa vücudun bütün kısımlarının rakipten önde olmasının mı of

Futbol dünyasının uzun zamandır tartıştığı kurallardan biri de oyuna derinlik kazandıran ofsayt oldu. Hücuma kalkan futbolcunun ayağının veya omuzunun, son rakip futbolcudan önde olmasının mı yoksa vücudun bütün kısımlarının rakipten önde olmasının mı ofsayt olarak kabul edileceği uzun süredir tartışılıyor. Futbolda Video Yardımcı Hakem (VAR) ve kale çizgisi teknolojisinden sonra şimdi başka bir yeniliğe hazırlanılıyor. 2022'nin Kasım ayında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda ilk defa otomatik ofsayt teknolojisinin kullanılacağı belirtildi.


"Oyunun akışkanlığı sorununu çözmek istiyoruz"


2018 yılında 22 yıl boyunca teknik direktörlüğünü yaptığı İngiliz ekibi Arsenal'den ayrılarak FIFA'nın futbol geliştirme menajeri olan Arsene Wenger, konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Futbolda adaletin daha fazla sağlanabilmesi ve oyunun akışkanlığının sürdürülmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydeden Wenger, bu nedenle otomatik ofsayt teknolojisi geliştirdiklerini belirtti. 2022 yılı Kasım ayında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nda bu teknolojinin ilk kez kullanılacağını altını çizen Wenger, bu teknolojinin hakemlerin işini kolaylaştıracağını söyledi.


"Hakem bir nebze de olsa rahatlayacaktır"


Hangi pozisyonun ofsayt olup olmadığına ilişkin sonu gelmez tartışmaların futbolun en büyük dertlerinden biri olduğunu kaydeden Wenger, saha içindeki onlarca farklı değişkenle mücadele eden hakemlerin bu teknoloji yardımıyla bir nebze de olsa rahatlayacağını belirtti. Bu teknolojiye göre bir oyuncu ofsayt pozisyonuna düştüğünde hakemlere anlık bir mesaj yollanacak. Pozisyonların ofsayt lup olmadığının anlaşılması için ortalama olarak 70 saniye beklediklerini kaydeden Wenger, bu teknoloji yardımıyla oyundaki duraklama sürelerinin düşeceğini söyledi.


Wenger'in ofsayt önerisi!


Bir oyuncunun ofsayta düşmesi durumunda çizgi hakemine direkt olarak bir sinyalin gönderileceğini kaydeden Wenger, yan hakemin saatinde yanacak kırmızı ışığın ofsayt anlamına geleceğini ifade etti. Bu sistemin geliştirilmesi sırasında yapay zekanın ve üç boyutlu modellerden yararlanıldığı aktarıldı. Ofsayt kuralında bazı değişikliklere gidileceğinin altını çizen Arsene Wenger, kendi teklifinden de bahsetti. Wenger, bir futbolcunun vücudunun gol atabileceği bölümünün son rakip oyuncuyla aynı hizada olması halinde bunun ofsayt sayılmaması gerektiğini kaydetti. Bir futbolcunun elinin önde olmasının ofsayt olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade eden Wenger, bunun büyük bir saçmalık olduğunu söyledi.