Türkiye’de yaşamakta olan ve ev sahibi olan her vatandaşımızın yılda iki defa ödemek zorunda olduğu bir vergi var. Bu verginin adı emlak vergisidir.

Ziraat Bankası ve Vakıfbank 10.000 TL'ye Kadar Ödeme! NAKİT ödemeler başladı! Hemen alınacak! Ziraat Bankası ve Vakıfbank 10.000 TL'ye Kadar Ödeme! NAKİT ödemeler başladı! Hemen alınacak!

Türkiye’de yaşamakta olan ve ev sahibi olan her vatandaşımızın yılda iki defa ödemek zorunda olduğu bir vergi var. Bu verginin adı emlak vergisidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tüm vergilerde olduğu gibi emlak vergisinde de bazı kişileri bu vergiden muaf tutuyor. Ancak emlak vergisinden muaf olabilmek için belli başlı şartların karşılanması gerekiyor. Üstelik pek çok kişi gelir vergisinden muaf olabileceğini bilmeden düzenli olarak ödemeler yapıyor. Yapılan ödemeler ise tekrar iade alınabilmekte ancak öncelikle emlak vergisinden muaf olmak gerekiyor. Türkiye’de ev sahibi olan kişilerin içerisinde toplam 90 bin kişi emlak vergisinden muaf olabilecek durumda ancak emlak vergisinden muaf olabileceğini bilmediği için düzenli olarak ödemeler yapılıyor. Eğer siz de muaf olabilirseniz son beş yıl içerisindeki tüm emlak vergisi ödemelerinizi iade alabileceksiniz. Kimler emlak vergisinden muaf tutuluyor? Geri ödemelerinizi alabilmek için şartlar nelerdir? Nereye başvuru yapmak gerekir? İşte tüm ayrıntılar…



Türkiye’de yaşamakta olan pek çok vatandaşımız ev sahibi olduğu için emlak vergisi ödemek zorundadır. Emlak vergisi ödemek sadece ev sahibi olan vatandaşlarımızın ödemekle yükümlü oldukları bir vergi türüdür. Ancak emlak vergisi ödemeleri bazı kişiler için geçerli değildir. Bu kişiler muaf tutularak emlak vergisi ödemek zorunda kalmazlar. Bu kişilere ulaşabilmek için ise devletin yapabileceği herhangi bir durum yoktur. O nedenle emlak vergisinden muaf olabilecek türden kişilerin tamamının kendiliğinden başvuru yapmaları beklenir. Emlak vergisinden normal şartlarda muaf tutulabilecek olan bir kişi başvuru yapmıyorsa emlak vergisinden muaf tutulmaz. O nedenle kişilerin mutlaka başvuru yapmaları gerekir. Emlak vergisinden muaf olabilecekken hala ödeme yapan vatandaşlarımızın bir süre sonra emlak vergisinden muaf olabileceğini öğrenip muaf oldukları bilinen bir gerçek. Ancak kendilerine bahseden olmadığı için yine bilmedikleri bir durum var. O da 5 yıl içerisinde ödeme yaptığı tüm emlak vergilerini iade alabilirler. Peki, ev hanımları, emekliler, tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, emlak vergisi kimlere iade ediliyor, emlak vergisi iadesi için başvuru nereden, nasıl yapılır?



KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF TUTULABİLİR?



Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi taşınmaz mala sahip olan kişilerin tamamı emlak vergisi ödemek zorundadır. Ancak bazı istisnalar içerisinde olan vatandaşlarımızın emlak vergisi ödemesinden muaf olabileceği de bir gerçektir. O nedenle başvuru yapmadan önce mutlaka emlak vergisinden muaf olup olamayacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir. Türkiye'de, brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen ve tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere; geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde emlak vergisinden muaf tutulabilmektedirler.



EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLMA ŞARTLARI NELERDİR?



Emlak vergisinden muaf olmanın şartları nelerdir diye soran vatandaşlarımızın öncelikli olarak bilmeleri gereken önemli bir durum var. Öncelikle hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz geliri veya benzeri türde bir gelirinin olmaması şartı aranmaktadır. Geliri olmadığına dair bir belge ile meskeninin bağlı bulunduğu belediyenin mali hizmetler müdürlüğüne dilekçe ile taahhüt vererek başvuru yapanlar emlak vergisinden muaf tutulur.