İki Türk bilim insanın, yerel imkânları kullanarak ülkenin yeni gelişen uzay programına katkıda bulunacağını umdukları yeni bir güneş pili geliştirdiği açıklandı.

Güneş pili buluş fuarında birincilik ödülü aldı

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!

Havacılık, askeri ve uzay teknolojilerinde kullanılan silikon bazlı esnek güneş pilinin, geleneksel olarak galyum arsenit kullanan pillerin yüksek maliyetini düşürmesi bekleniyor. Hücreler uydulara, uzaya ve askeri araçlara güç sağlamak için kullanılacak.

Pilin, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden (ESTÜ) Profesör Uğur Serincan ve Doçent Mustafa Kulakcı'nın buluşu olduğu belirtildi. İkili, projeleri için üç yıl önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) hibe aldı. Sonunda, patentini aldıkları silikon bazlı hücreler üretmeyi başardılar. Hücreler bilim camiası tarafından alkışlandı ve araştırmacılar geçen ay İstanbul'da düzenlenen uluslararası bir buluş fuarında birincilik ödülü kazandılar.

Türkiye'nin ulusal uzay programı için faydalı bir buluş

Kulakcı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, silikonun daha gelişmiş bir substrat teknolojisine sahip olduğunu ve galyum arsenitten daha ucuz olduğunu belirtti ve "Galyum arsenit bazlı hücrelerle kolayca rekabet edebilecek bir performans sergilediler. Seri üretim için Grup III-V fotovoltaik teknolojilerinde yeni, uygun maliyetli bir yer açtığımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu. 
Kulakcı, güneş pili üretimindeki maliyetlerin yaklaşık %90'ının substratlardan kaynaklandığını ifade etti. Dünyanın sınırlı galyum kaynaklarına sahip olduğunu ve fotovoltaik sektörden optoelektronik ve telekomünikasyona kadar birçok sektörün bu sınırlı kaynağı paylaşmak zorunda olduğunu vurguladı. "Bu da fiyatları yukarı çekiyor. Bu sorunu çözmek istedik” dedi.

Serincan, projelerinin Türkiye'nin ulusal uzay programı için faydalı olabileceğini vurgulayıp, "Bu, hem sivil hem de askeri kullanımı olduğu için kritik öneme sahip bir teknoloji. Maliyetleri düşürmek sivil kullanımlarını artırabilir” ifadelerini kullandı.