Bilgisayar sisteminde kontrolün sağlanabilmesi için günümüze kadar pek çok değişik uygulamalar üretilmiştir. Bu uygulamaların önemli olmasının nedenleri arasında bilgisayar kullanan kişilerin tam anlamıyla bağımsız bireylerden oluşması ve internet ortamındaki aktivitelerin kontrolü sağlanabilirliğinin oldukça güç olmasından kaynaklanıyor.



Bundan dolayı gerek bilgisayarın kendisinde gerekse internet bağlantılarında pek çok ayırt edici faktörler bulunuyor. Bu önemli faktörlerden bir tanesi IP adresi olarak karşımıza çıkıyor. İsmini muhakkak duymuş olduğunuz bir kavramdır ve ilk kişisel olan bilgisayarlardan bu zaman kadar kullanılmaya devam ediyor. Öyleyse IP nedir? IP adresi nasıl sorgulanır? IP adresi nasıl değiştirilebilir? Birlikte inceleyelim.



IP Adresi Hakkında Bilgi



IP adresi tüm kullanıcılar tarafından duyulan ve bilinen bir isimdir. Bu isim internet ve bilgisayarlar için kimlik numarası rolünü üstlenir. Her web sitesinin IP numarası farklıdır ve bu sayede internete bağlanarak çeşitli alışverişler ve araştırmalar yapılabiliyor.

Garanti BBVA bankası açıklamaları gündem oldu... Emekli ve Çalışan kişilere 40000 TL ödeme! Garanti BBVA bankası açıklamaları gündem oldu... Emekli ve Çalışan kişilere 40000 TL ödeme!


Orijinal adı ile Internet Protocol olan ve kısaltılarak IP haline gelen bu önemli adres sayesinde tüm internet işlemleri gerçekleştirilir. Parmak izi gibi de düşünebileceğimiz IP adresi her internet ve bilgisayarda farklı rakamları oluşturur. 



IP adresi, dâhili ve harici olarak iki kısma ayrılıyor. Dâhili olan IP adresi; kurum veya ev de kullanılan kapalı ağ içerisinde internete bağlanabilen bütün cihazlara ayrı olarak verilen adrestir. Harici IP adresi; internete bağlanmak adına tercih edilen servis sağlayıcının abonelik için belirlemiş olduğu adrestir.



Bilgisayarlar ve diğer tüm cihazların IP adresleri, yönlendirici aracılığıyla Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) şeklinde otomatik olarak ayarlanıyor. Diğer cihazların sizlerin ağına basit şekilde bağlanabilmesi adına oldukça kullanışlı yoldur. Bu şekilde cihazlarınız için IP adresini sizlerin ayarlamasına gerek kalmaz.



IP Adresi Nasıl Sorgulanır?



Cihaz kullanıcıları kendilerine ait olan IP numarasını basit bir şekilde sorgulayabilirler. Bilgisayarlar da bulunan IP numaraları birbirleri için iletişim kurmayı sağlayan en önemli faktör olduğu bilinmelidir. Bu işlem internet içinde aynı geçerliliğini sürdürüyor. Verilen IP numaraları site iletişimini sağlama ve bilgisayar üzerinden internet ortamına bağlanma adına özel yapılan numara olduğundan sorgulayarak IP numarası öğrenmek de oldukça önemlidir.



IP adresini sorgulamak için internet üzerinden arama motorunun kullanılacağı gibi cihaz içinde aynı şekilde sorgulanabiliyor.  Arama motoruna IP adresi sorgulama yazdığınız zaman kullanmış olduğunuz cihazın IP numarasını göreceksiniz. Bu numaralar 4 tane 8 bitlik rakamlardan oluşuyor. Noktalar ile ayrım sağlanan ve maksimum olarak 3 numaradan oluştuğunu da bilmekte yarar olacaktır. Ayrıca bu sayılar 254 rakamından asla büyük değildir.



Öktet olarak adlandırılan numara sistemi kolay okunması adına desimal şeklinde yazılıyor. Ayrıca modem için her bir reset işlemi uygulandığında otomatik şekilde IP adresi değişir. Genel olarak bilinmeyen bu özellik tüm internet kullanıcıları için hayat sağlayan bir enerji gibidir. IP numarasını sorgulayarak bilinmesi bilgisayar kullanıcıları için mutlaka gereklidir.



IP Adresi Nasıl Değiştirilebilir?



IP adresi değiştirmek zor bir işlem değildir. Windows XP’den Windows 10 işletim sistemine kadar yapılabilecek olan IP adresi değişimi işlemi için şu yolun takip edilmesi yeterlidir.




  • İlk olarak yapılması gereken (Ağ Bağlantıları) kısmına gelmektir. Bu pencereyi açtıktan sonra Windows + R tuşlarına basılır. Daha sonra çalıştır kutucuğunun içerisine (ncpa.cpl) şeklinde yazılır ve enter tuşuna basılır.

  • Ağ bağlantıları penceresinde IP adresi ayarlamak istemiş olduğunuz bağdaştırıcı üstünde sağ tıklayın ve ardından (Özellikler) için giriş sağlanır.

  • Bağdaştırıcı için var olan özellikler penceresinde (Internet Protokolü Sürüm 4 TCP / IPv4) seçeneği seçilir ve özellikler butonu için tıklanır.

  • Açılan pencereden IP adresi kullan kısmı seçilir. Sonra ağ kurulumuna karşılık olarak IP adresi, alt sağ maskesini ve varsayılan ağ geçidi yazılır.

  • Bu işlemin ardından tercih edilen ve alternatif DNS sunucusu adresleri yazılır.

  • En son olarak Windows’un derhal yeni IP adresiniz ve ilgili olan bilgileri test etmesi için (Çıkarken ayarları doğrula) seçeneği tıklanır.

  • Bu işlemlerden sonra ağ bağdaştırıcısının özellikler penceresi kapatılır.



Windows, bağlantının iyi bir durumda olduğunu doğrulamak adına otomatik şekilde ağ tanılarını çalıştırır. Herhangi bir problem varsa, Windows sizler için ağ sorunlarını giderme sihirbazını çalıştırma isteğinde bulunur. Buna ek olarak sihirbaz sizler için büyük ihtimal tam olarak yardımcı da olamayabilir. Ayarların geçerliliğini kontrol etmek ve yeniden denemek daha iyi olacaktır.



Genellikle cihazların çoğunda yönlendirici tarafından otomatik şekilde atandıkları IP adreslerine sahip olmalarına izin verilmesi daha fazla iyidir. Bazen herhangi bir cihaz için IP adresi değiştirme işlemi gerçekleştirmek istenebilir.


Editör: İlan35