İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'deki deprem riskine dikkat çekti. Bir süre hareket gözlenmeyen alanlarda sismik boşuk meydana geldiğini kaydeden Sözbilir, bu alanlardaki deprem ihtimalinin arttığını ifade etti. Bu hareketsizliğin, gelecekte yaşanacak büyük depremlerin habercisi olduğunu kaydeden Sözbilir, yeterli gerilimin birikmediği bölgelerde deprem oluşmadığını söyledi.


Fayların deprem oluşturma periyodları!


Bütün fayların kendilerine göre bir deprem oluşturma periyodunun bulunduğuna işaret eden Sözbilir, bu periyodun "Kuzey Anadolu fayı" için 150-400 yıl olduğunu kaydetti. Anadolu'nun batı kısmındaki bazı fayların tembel olduğunu belirten Sözbilir, buralarda 800 hatta 2 bin yıllık döngülerin olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'de yaklaşık 20 bölgede deprem üretme olasılığı bulunduğunu belirten Sözbilir, bu potansiyel deprem alanlarına "sismik boşluk" denildiğini kaydetti.

"Marmara'daki fayda gerilim yaşanacak alan kalmadı"


Sismik boşlukların, üzerindeki gerilme biriken ve her an kırılabilecek fay hatları olduğunu altını çizen Sözbilir, İstanbul'da yaşanacak olası depreme işaret etti. İstanbul'un güneyinden geçen fayın da sismik boşluk olarak değerlendirildiğini bildiren Sözbilir, bu fayın kırılmasının an meselesi olduğunu kaydetti. Artık bu fay üzerinde gerilim yaşanacak alanın kalmadığının altını çizen Sözbilir, depremin çok yakında veya uzak gelecekte gerçekleşebileceğini kaydetti.