Karadeniz'de hamsi boyutlarının yasal avlanma sınırı olan 9 santimetreden küçük olması nedeniyle ilk defa 8 Ocak'ta 10 günlük hamsi avı yasağı getirildi. Karadeniz kıyılarında getirilen hamsi avı yasağı daha sonra iki defa daha 10'ar gün boyunca yasaklan

TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE! TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!
Karadeniz'de hamsi boyutlarının yasal avlanma sınırı olan 9 santimetreden küçük olması nedeniyle ilk defa 8 Ocak'ta 10 günlük hamsi avı yasağı getirildi. Karadeniz kıyılarında getirilen hamsi avı yasağı daha sonra iki defa daha 10'ar gün boyunca yasaklandı. Sıcaklıklar nedeniyle daha çok Gürcistan kıyılarına giden hamsiler nedeniyle kıtlık yaşanmaması ve hamsi neslinin tükenmemesi için getirilen yasak hem balıkçılar hem de vatandaşlar tarafından olumlu tepkiler aldı.

Bazı ek tedbirlerle 7 Şubat'ta yasak bitecek!


Hamsi yasağıyla ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yasağın sona ereceği tarihe ilişkin konuştu.



Hamsi avı yasağının 7 Şubat 2021'de saat 01.00'de sona ereceğini duyuran Pakdemirli, bazı ek tedbirler alınacak hamsi avının serbest bırakılacağını bildirdi. Ava çıkacak gemilerin "tarım ve orman müdürlüklerine" müracaat edeceği kaydedildi. Av yapılacak gemide gözlem için bir Bakanlık çalışanının bulunacağı kaydedildi. Avlanan hamsilerin boyutunun en en 9 santimetre olacağı ve gemilerde elek sisteminin bulundurulmayacağı belirtildi.

Hamsi boyutları neden küçüldü?


Karadeniz'de bu sezon hem balıkçının hamsiden yüzü gülmedi hem de vatandaşlar istedikleri boyutta ve lezzetteki hamsiye erişemedi. Bunun en büyük sebebi, düşen yağış seviyesi nedeniyle akarsuların su seviyesinin azalması ve hamsilerin temel besin kaynağı olan planktonların denize ulaşmaması olarak gösteriliyor. Öte yandan bu yıl Karadeniz kıyılarında etkisini göstermeyen kar yağışları azlığı nedeniyle denizlerin sıcak kalmasının da hamsi boyutları üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı belirtiliyor.