Ünlü kahinler sonrası astrologların da öne sürdüğü 2022 Dünya halk ayaklanması başladı. Birer birer her ülkede başlaya kitlesel halk hareketleri dikkat çekiyor.

Ünlü kahinler sonrası astrologların da öne sürdüğü 2022 Dünya halk ayaklanması başladı. Birer birer her ülkede başlaya kitlesel halk hareketleri dikkat çekiyor. 

Artan hayat pahalılığı ve baskın rejimler ve siyasi yönetimler sonrası tam da beklendiği gibi birçok ülkede halk isyanları başladı.

Sri Lanka, Makedonya, Gana, İran, Arnavutluk, İngiltere, Arjantin, Hollanda, ABD ve dahası...

Baskıcı rejimlere ve yoksullaşmaya dünyanın dört bir yanından halk isyan eder hale gelirken olayın ciddiyeti ise isyanda başarı sağlayan Sri Lanka ile gündeme taşındı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktüğünü açıklamasının ardından Sri Lanka'da sokaklar karışmış, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın başkanlık konutunu basan ve Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin de evini ateşe veren protestocular isyanlarını sürdürürken hükümetin istifa kararını bekleyen protestocular o zamana dek başkanlık ve başbakanlık konutunu boşaltmayacaklarını açıklayarak tüm gözlerin de Sri Lanka'ya çevrilmesini sağlamışlardı.

DİĞER ÜLKELERDE KARIŞMAYA BAŞLADI

2. Dünya Savaşından Sonra En Büyük Halk İsyanı Devam Ediyor - Sayfa 22

GANA

Enflasyonun %27,6 ve gıda enflasyonunun ise %30 olduğu Gana'da da “kabul edilemez derecede yüksek enflasyon” denilen kitlesel protestolar başlarken hükümet istifa baskısı ile karşı karşıya kaldı.

BM tarafından “az gelişmiş ülke” kategorisinde tanımlanan bir Afrika ülkesi Gana'da yaşananlar sonrasında ülke karışma noktasına çoktan geldi.

Özellikle tepkilerin hedefindeki vergiler nedeni ile halk Salı günü sokaklara dökülmüştü.

MAKEDONYA

Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerine başlamasına olanak sağlayacak ve Bulgaristan'ın vetosunu kaldıracak öneriye karşı, başta başkent Üsküp olmak üzereKuzey Makedonya'da ise başlayan eylemlerin ardından hükümet binası çevresindeki yollar kapatıldı.

İNGİLTERE

Magazinsel nedenlerin dışında aslında "genel grev" korkusu ile bakanların ve vekillerin istifasına neden olan demiryolu işçi grev ve protestolarının da devamı gelecek gibi.

Son olarak Boris Johnson'ın istifası ile dünya gündemine taşınan İngiltere'de de asıl sorunun ekonomi ve çalışan hakları olduğu bilinen bir gerçek.

ARNAVUTLUK

Ana muhalefetteki Demokratik Parti temsilcilerinin çağrısıyla halkın sokağa çıktığı Arnavutluk'ta da durum pek farklı değil. Hükümeti ve fahiş zamları protesto eden

Ülkenin farklı şehirlerinden gelerek başkent Tiran'daki Ulusun Şehitleri Bulvarı'nda toplanan binlerce kişi, başbakanlık binası önünde hükümeti ve fahiş zamları protesto ediyorlar. "Arnavutluk tehlikede" sloganıyla düzenlenen protestoda halk, Arnavutluk'un kaderini yeniden ellerine almaları gerektiğini ifade ediyor.

HOLLANDA

İki bin üyesi olan “Köylüler Ayaklanın” isimli telegram grubunda yayımlananlar tam bir savaş çağrısı ile Hollanda'da da “Lahey’i yakalım. Hükümet herkese savaş ilan etti. Eğer silahlı bir savaş istiyorsanız o da olacak.” dendi.

Başlayan isyanda hükümetin iklim politikaları ile ilgili özellikle çiftliklerin olduğu köylerde azot salınımını azaltmak amacıyla getirdiği kısıtlamalar halkı ayaklandırdı.

A.B.D.

Yine global kriz ile mücadele eden, ekonomik ve polştik sorunları ile halkın işsizliğine ve yoksullaşmasına sebep veren ABD'de aslında farklı ayak sesleri yok.

Ancak ABD'nin halkı isyan ettiren ana sebebi baskıcı politiklar olarak öne çıkıyor. Pandemi süreci ile göze batan durum en son kürtaj yasakları ile patladı görünüyor.

Ekonomi ile birlikte baskıcı rejim sorunları yaşayan Amerika'da kitlesel ayaklanmanın çok daha ciddi boyutlara ulaşması da beklenenler arasında.

ARJANTİN

Başka bir Sri Lanka benzeri durum ise Arjantin'de yaşanıyor. Çöken ekonomi ve artan vergiler Arjantin halkını da sokaklara dökmüş durumda.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez her ne kadar 'birlik çağrısında bulunsa da dün yine Buenos Aires sokaklarında binlerce protestocu "IMF'den ayrılın" ve "İstemiyoruz, fon, istemiyoruz" yazılı pankartlarla hükümeti eleştirdi.

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

....