Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre bir aylık ortalama kartlı harcamaların ilk defa 100 milyar lirayı aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), verileri de bireysel kredi kartı borcu stok büyüklüğünün geçtiğimiz yılın aynı haftasında %123,78 oranında arttığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre bir aylık ortalama kartlı harcamaların ilk defa 100 milyar lirayı aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), verileri de bireysel kredi kartı borcu stok büyüklüğünün geçtiğimiz yılın aynı haftasında %123,78 oranında arttığını belirtti. 

23 Nisan 2024 Resmi gazetede detaylar açıklandı! Emeklilere 13000 TL Ödeme yarın başlayacak! 23 Nisan 2024 Resmi gazetede detaylar açıklandı! Emeklilere 13000 TL Ödeme yarın başlayacak!


Merkez Bankası’ nın verilerine baktığımız zaman aylık ortalama kartlı harcamaların ilk kez 100 milyar lirayı aştığını görüyoruz. Aynı şekilde BDDK’ nın verilerinde bireysel kredi kartı stok büyüklüğünün geçen senin anı günü ile karşılaştırıldığında %123,78 oranında artmıştır. 

5a716e057152d82e74e7bcb6


Kredi Kartı Kullanan Herkesi İlgilendiriyor!


Küresel piyasalarda yüksek enflasyon rakamları ile mücadele devam ediyor. Bu bağlamda bilhassa 1990 yılından sonra soğuk savaşın bitmesi ile küreselleşmenin de hız kazanması ardından ülkeler karşılıklı bağımlılık içerisinde oldular. Gelişen teknoloji ve daha birçok gelişme de ithalat ve ihracat oranlarını arttırdı. Dolayısı ile yaşanan en ufak bir gelişme bile diğer ülkelerde de etkili oluyor. Bu olumlu ya da olumsuz şekilde gerçekleşebilir. 


Ülkemizin en büyük ticaret ortaklarından olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde yaşanan gelişmeler de yakından takip ediliyor. Dolayısı ile devam eden Ukrayna ve Rusya savaşı da AB üyesi ülkelerde enerji krizine yol açtı. Enerji krizi ile birlikte AB üyesi ülkelerde enerji fiyatlarında artış yaşandı. Bu bağlamda AB üyesi ülkeler ve AB, alternatif enerji tedarikçisine ve alternatif enerji kaynaklarına yöneldiler.

AB’ nin Rusya’ ya ekonomik yaptırım uygulaması ve Rusya’ nın da buna karşılık doğal gaz kesintisine gitmesi ülkeler arasında gerginlik seviyesini arttırdı. Sonuç olarak Rusya uluslararası alanda güvenli tedarikçi olma izlenimine de zarar verdi diyebiliriz. Öte taraftan Çin’ de hala devam eden korona virüs vakaları kapsamında sert tedbirler alınmaya devam ediliyor. Aslında korkulan şeyin salgının tekrardan diğer ülkelere sıçraması ve tedarik zincirinde yeniden kopmaların yaşanması diyebiliriz.


Genel olarak yüksek enflasyon rakamları ile mücadeleye sebep olan olaylar hakkında biraz da olsa bilgi vermeye çalıştık. Dolayısı ile var olan uluslararası ekonomik sistemde Türkiye’ nin de bu rakamlardan etkilenmesi oldukça normal görünüyor. 

banka-karti-ile-kredi-karti-arasindaki-fark


Kredi Kartı Limitleri Zorlanıyor!


Yüksek enflasyondan kaynaklı hayat pahalılığı, vatandaşın boğazını giderek sıkarken, son zamanlarda tüketici kredilerinde yaşanan hızlı artış ile birlikte banka ve kredi kartı harcamaları da zirveye çıktı. Merkez bankası ve BDDK verileri banka ve kredi kartı harcamalarının yeni bir rekora imza attığını bize gösteriyor. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verileri kapsamında banka ve kredi kartı harcamalarının bir aylık ortalama 100 milyar 85 milyon 182 liraya çıktığını görüyoruz. Bu bağlamda veriler kapsamında yıllık artış ise %150 oranını aştı diyebiliriz. BDDK verilerine baktığımız zaman ile bireysel kredi kartı borcu stoku 20 Ocak haftasında 460.6 milyar lira ile geçen senenin aynı haftasında %123,78 oranında artış yaşandığını ifade edebiliriz. 


Mevcut durum ile ilgili olarak ekonomi uzmanları, Merkez Bankası’ nın politika faizini indirmesi ile kredi kartlarına getirilen faiz sınırının tüketiciler açısından borçlanması cazip hale getirdiğini belirterek herhangi bir faiz politikası değişiminde ise hane halkı borçluluğunun ve bunun için talebe etkisinin ağır olacağı özellikle ifade edildi. 


Küresel piyasalarda ve ulusal piyasalarda yaşanan yüksek enflasyon rakamlarının getirdiği hayat pahalılığına karşı vatandaşlar kredi kartı kullanımına ağırlık veriyor. Bu bağlamda kredi kartı kullanımında artış yaşandığını ifade edebiliriz. Açıklanan veriler ışığında ortalama harcama miktarıyla ilk defa 100 milyar liranın üzerine çıktı ve kart bakiyesinin bireysel kredilerdeki payı %30’ a dayandığını ifade edebiliriz.