Merkez Bankası'nın Faiz Sınırlamasına Rağmen İhtiyaç Kredilerinde Yükseliş Devam Ediyor: Mart Ayında 15 Milyar TL'lik Artış Gözlendi

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yayımladığı haftalık bülten verilerine göre, mart ayının son haftasında ihtiyaç kredileri 815 milyar 797 milyon TL'ye yükselerek 15 milyar TL'lik bir artış kaydetti. Merkez Bankası'nın faiz sınırı kararına rağmen faizlerde görülen yükselişe rağmen, ihtiyaç kredilerindeki artış trendi devam etti. Dünya gazetesinin haberine göre, faiz oranları 24 Mart haftasında yüzde 31,49'a kadar çıkmasına rağmen, ihtiyaç kredilerinde artış kaydedildi. İhtiyaç kredisi hacmi, Merkez Bankası'nın ihtiyaç kredileri için belirlediği yüzde 18,56 faiz sınırı kararından sonra ilk iki haftada sadece 8 milyar TL artarken, mart ayının son haftasında 15 milyar TL'lik artış gösterdi.

İhtiyaç Kredilerindeki Artışın Sebebi, Borcu Borçla Kapatmak İsteyen Tüketicilerin 'Ekstra' Kredi Talepleri

Bankacılar, limit sınırı nedeniyle borcu borçla kapatmak isteyen tüketicilerin "ekstra" kredi talebinin, ihtiyaç kredilerindeki artışın esas sebebi olduğunu belirtiyorlar. Bunun yanı sıra, emeklilikte yaşa takılanların prim borcu ödemeleri ve kredi notu yüksek bireylerin ucuz kredi peşinde koşmaları da ihtiyaç kredilerindeki artışı etkileyen diğer etkenler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta bankaların ilk üç aylık bilanço kapama dönemi de sona erdi.

Tüketici Kredileri 1.3 Trilyon Liraya Yükseldi: Konut Kredileri Öne Çıkıyor

Türkiye'de tüketici kredileri, pandemi dönemindeki ekonomik zorluklar nedeniyle artış eğilimini sürdürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, 31 Mart itibarıyla tüketici kredileri tutarı, bir önceki aya göre 18 milyar 297 milyon lira artarak 1 trilyon 272 milyar 213 milyon liraya yükseldi.

Söz konusu kredilerin 391 milyar 878 milyon lirası konut, 64 milyar 538 milyon lirası taşıt ve 815 milyar 797 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Özellikle ihtiyaç kredilerindeki artış trendi, son dönemde yaşanan faiz artışlarına rağmen devam etti.

Taksitli ticari kredilerin tutarı da söz konusu dönemde 24 milyar 133 milyon lira artarak 1 trilyon 45 milyar 216 milyon liraya yükseldi. Bu kredilerin büyük bir kısmı, şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılıyor.

Bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 4,6 artarak 577 milyar 35 milyon liraya ulaştı. Bu artış, kredi kartlarının günlük yaşamda yaygın olarak kullanımının devam ettiğini gösteriyor.