DICLE UNIVERSITESI ZOOLOJI ANABILIM DALI BASKANI PROF. DR. ALI SATAR, BU YIL TURKIYE'NIN FARKLI BOLGELERINDE YASANAN CEKIRGE ISTILALARININ 2021'DE DE YASANMAMASI ICIN UYARILARDA BULUNDU. CEKIRGELERIN YUMURTALARINI TARLA KENARLARINA BIRAKTIGINA DIKKAT CEKE

2020 yılının başında dünyada, bir yandan koronavirüs salgınının etkilerini ölçülmeye çalışırken öte yandan da doğal afetlerle mücadele sürdürülüyordu. Yıl başında Afrika'da başlayan çekirge istilasına zamanla Doğu Akdeniz bölgesindeki ülkeler de maruz kaldı. Çekirge istilası Türkiye'de de Hakkari civarında görüldü ve tarım sektöründe ciddi zararlara yol açtı.

"Yumurta bırakılan alanlar tespit edilmeli"


Dice Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı olan Satar, buna benzer istilaların 2021'de de yaşanması ihtimali bulunduğunu aktardı. Çekirgelerin, toprağın birkaç santimetre altına yumurta bıraktığını kaydeden Satar, alınması gereken önlemleri anlattı. Yumurtaların bırakıldığı alanların ortaya çıkarılmasının önemine değinen Prof. Dr. Ali Satar, geçen yıl yapılan ilaçlamayla Türkiye'de büyük zararların önüne geçildiğini aktardı.


"Yumurta bulunan alanlar basit şekilde sürülmeli"


Ekim zamanlarının başlamadan önce yumurta bulunan alanların incelenmesi gerektiğini anlatan Satar, çekirgelerin genelde tarlaların yan kısımlarına yumurta bıraktıklarını belirtti. Yumurta bırakılan alanların basit bir şekilde sürülmesi gerektiğinden bahseden Satar, sürülme sırasında zeminin yüzeyine çıkan çekirge yumurtalarının böylece savunmasız hale geleceğini bildirdi.

"Sayıları trilyonlara ulaşıyor"


Şu an Suudi Arabistan'da yoğun bir çekirge istilasının yaşandığını kaydeden Satar, salgının Somali ve Etiyopya'ya kaymasının beklendiğini bildirdi. Büyük ölçekte bir ilaçlama çalışması yapılması gerektiğini aktaran Satar, çekirgelerin bir bölgeye girince sayılarının trilyonlara ulaştığını ve her şeyi silip süpürdüklerini söyledi.