Yağış azlığının ve sıcaklık artışının Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Yağış azlığının ve sıcaklık artışının Türkiye üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, önemli değerlendirmelerde bulundu. Ülkede ani mevsim geçişleri yaşanmaya başladığını kaydeden Tolunay ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin süresinin neredeyse bir aya indiğini belirtti. Yazların süresinin uzadığını aktaran Tolunay, sıcaklıkların da arttığına işaret etti. Sıcaklığın her yıl rekor kırdığını hatırlatan Tolunay, iklim değişikliğinin bir belirtisi olarak yağışların dalgalı bir grafik çizdiğini belirtti.


"Sonbahar yağışları kış aylarına kaydı"


Yağışların düzensiz ve zamansız gerçekleştiğini kaydeden Tolunay, geçen yılın ilk 6 ayında ülkeye ortalamanın üzerinde yağış düştüğünü ancak sonraki aylar kuraklığın yaşandığını bildirdi. Tolunay, iklim değişikliğinin anlamak için yıl içindeki değişimlere değil en az 30 yıllık grafiklere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Son 30 yıl içinde kış yağışlarında artış görüldüğünü ancak kar yağışlarının azaldığını vurgulayan Tolunay, sonbahar yağışlarında da azalmanın tespit edildiğine değindi.


"Duş alırken 50 litre su heba olabilir"


Türkiye'de eskiden neredeyse görülmeyen hortum, fırtına ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının artık ülkenin normali haline dönüştüğünü söyleyen Tolunay, bu durumu iklim değişikliğine bağladı. Şehirlerin gereğinden fazla büyümesi nedeniyle su sorunlarının da arttığına değinen Tolunay, bir duş süresinde yaklaşık 50 litre suyun heba olabileceğini söyledi. Su kıtlığına rağmen pandemi döneminde su kesintisi yapmanın doğru olmadığını aktaran Tolunay, su tasarrufu kültürünün yerleşmesi için bu yöntemin etkisiz olduğunun altını çizdi. Su kıtlığı yaşamamak için şu anki baraj doluluk oranlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Tolunay, barajların yüzde 100 dolması gerektiğini bildirdi.