Ramazan ayında oruç tutmanın sağlığa zararlı bir etkisi olacağından mı endişeleniyorsunuz? Tam aksine oruç tutmak hem beden hem de ruh sağlığına çok olumlu katkılar sağlıyor. İşte Ramazan’da oruç tutmanın sağlığa şaşırtıcı 7 faydası…

Bin yıldan fazla bir süredir dünya çapında milyonlarca insan Ramazan'ın manevi temizliğini başarıyla gözlemlese de, bazı insanlar bu kadar uzun bir süre boyunca oruç tutmanın sağlıkları üzerinde zararlı etkileri olacağından korkuyorlar. Bunun için endişelenenlerden biriyseniz, Ramazan boyunca ve sonrasında yararlanacağınız bu 7 sağlık yararına göz atın.

Harika zamanlama

Ramazan boyunca her gün iftarın başlangıcında manevi nedenlerle üç hurma yense de, aynı zamanda çoklu sağlık yararları da ekleniyor. Oruç tutmanın en önemli yönlerinden biri doğru miktarda enerji elde etmektir ve ortalama bir hurma porsiyonunun 31 gram (1 oz'dan biraz fazla) karbonhidrat içerdiğini düşünürsek, bu size destek vermek için mükemmel yiyeceklerden biridir.

Hurma ayrıca, Ramazan boyunca sindirime yardımcı olacak ve onu iyileştirecek, çok ihtiyaç duyulan lifi almanın harika bir yoludur. Buna yüksek seviyelerde potasyum, magnezyum ve B vitaminleri ekleyin ve hurmaların en sağlıklı meyvelerden biri olduğu hemen ortaya çıkıyor.

ramazanda-oruc-tutmanin-sagliga-sasirtici-7-faydasi-3

Beyninizi Güçlendirin

Oruç tutmanın zihinsel sağlığınız ve ruhsal odaklanmanız üzerindeki olumlu etkilerinin şüphesiz farkında olacaksınız, ancak Ramazan'ın beyni güçlendiren güçleri düşündüğünüzden çok daha önemli. ABD'de bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, Ramazan ayında elde edilen zihinsel odaklanmanın, vücudun daha fazla beyin hücresi üretmesine neden olan beyin kaynaklı nörotrofik faktörün seviyesini artırdığını ve böylece beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini buldu.

Aynı şekilde, böbrek üstü bezi tarafından üretilen kortizol hormonunun miktarında belirgin bir azalma, hem Ramazan ayında hem de sonrasında stres seviyelerinin büyük ölçüde azaldığı anlamına gelir.

Kötü Alışkanlıkları Bırakma

Gün boyunca oruç tutacağınız için, Ramazan, kötü alışkanlıklarınızı iyilik için terk etmek için mükemmel bir zamandır. Sigara ve şekerli yiyecekler gibi kötü alışkanlıklar Ramazan'da başlanmamalıdır ve bunlardan kaçındıkça, bağımlılığınız tamamen ortadan kalkana kadar vücudunuz yavaş yavaş yokluğuna alışacaktır.

Ayrıca, Ramazan'da bulunması kolay olması gereken bir grup içinde yaptığınızda alışkanlıklardan vazgeçmek çok daha kolay. Oruç tutmanın kötü alışkanlıklardan kurtulmanıza yardımcı olma yeteneği o kadar önemlidir ki, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi bunu sigarayı bırakmak için ideal bir zaman olarak önermektedir.

Düşük Kolesterol

Kilo vermenin Ramazan ayında oruç tutmanın olası fiziksel sonuçlarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak perde arkasında bir dizi sağlıklı değişiklik de oluyor. BAE'deki bir kardiyolog ekibi, Ramazan'ı gözlemleyen insanların lipid profilleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu, bunun da kandaki kolesterolün düştüğü anlamına geldiğini buldu.

Düşük kolesterol, kardiyovasküler sağlığı artırarak kalp hastalığı, kalp krizi veya felç geçirme riskini büyük ölçüde azaltır. Dahası, Ramazan'dan sonra sağlıklı bir diyet uygularsanız, bu yeni düşürülmüş kolesterol seviyesinin bakımı kolay olacaktır.

ramazanda-oruc-tutmanin-sagliga-sasirtici-7-faydasi-2

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

Kalıcı İştah Azalması

Aşırı moda diyetlerle ilgili temel sorunlardan biri, kaybedilen herhangi bir kilonun, bazen biraz fazladan eklenmiş olsa bile, genellikle hızlı bir şekilde geri alınmasıdır. Ramazan'da durum böyle değil. Oruç boyunca tüketilen yiyeceklerdeki azalma, midenizin yavaş yavaş küçülmesine neden olur, bu da kendinizi tok hissetmek için daha az yemek yemeniz gerektiği anlamına gelir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, Ramazan başlamak için harika bir zaman. Bittiğinde iştahınız eskisinden daha az olacak ve yemeğinizi aşırıya kaçma olasılığınız çok daha düşük olacak.

Toksinlerden Arındırmak

Ramazan, kendinizi ruhsal olarak arındırmak için harika olmasının yanı sıra vücudunuz için harika bir detoks görevi görür. Gün boyunca yemek yememek veya içmemek, vücudunuza ay boyunca sindirim sisteminizi detoksifiye etmek için ender bir şans sunacaktır.

Vücudunuz enerji oluşturmak için yağ rezervlerini yemeye başladığında, yağ birikintilerinde bulunabilecek zararlı toksinleri de yakacaktır. Bu vücut temizliği, geride sağlıklı bir boş sayfa bırakacak ve sürekli olarak sağlıklı bir yaşam tarzı için mükemmel bir basamak taşıdır.

Daha Fazla Besin Emer

Ramazan boyunca gün boyunca yemek yemeyerek metabolizmanızın daha verimli hale geldiğini, yani besinlerden aldığınız besin miktarının arttığını göreceksiniz. Bunun nedeni, oruç tutma ve gece geç saatlerde yemek yeme kombinasyonu ile üretilen ve kaslarınızın daha fazla besin emmesini sağlayan adiponektin adı verilen bir hormondaki artıştır.

Bu, vücudun her yerinde sağlık yararlarına yol açacaktır, çünkü çeşitli alanlar, işlev görmeleri için ihtiyaç duydukları besinleri daha iyi emebilir ve kullanabilir.