"Uçaklar değil paralar uçtu" denilen Gökçeada Havalimanı'nda yolcu yok, uçak da yok ama personel var...

"Yol yaptılar" ve "ama çalışıyorlar da" söylemleri ile bilinen dönemin Ulatırma Bakanı ve AKP iktidarının gözde bürokratlarından Binali Yıldırım'ın açtığı Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı, daha 11 yıl önce tam 88 milyon TL’ye yapılmıştı.

Faiz Artışıyla Bankaların Mevduat Faizleri Yükseldi: Yatırımcılar İçin Yeni Fırsatlar! Faiz Artışıyla Bankaların Mevduat Faizleri Yükseldi: Yatırımcılar İçin Yeni Fırsatlar!

Rezalet ise bununla da bitmiyor, son hali ile 38 personel ise maaş almaya ve alanda yolcu beklemeye devam ediyor. Yani havalimanının giderleri için kamu zararı bitmiyor.

Hiçbir havayolu şirketinin tarifeli uçuş düzenlemediği, yolcuların uğramadığı ve 38 çalışanıyla yolcu bekleyen ve her yeni gün ayrıca gider yapan Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı para yutmaya devam ediyor.

Bu yatırım rezaleti ise Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 2010 yılında açılan ve kullanılmayan havalimanı için bu yıl da Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün ihale düzenlemesi ile ortaya çıktı.

İlk ihale “2022 Yılı Gökçeada Havalimanı Müdürlüğü ve VOR İstasyonu Elektrik Enerjisi” adı altında yapılırken, bu ihaleyle Gökçeada Havalimanı’nın bu yıl ihtiyacı olan elektrik enerjisi için Aycan Toptan Elektrik Şirketi’ne tam 367 bin TL ödendi.

Şaka gibi olan bir diğer durum da  işlemeyen ve para yutan havalimanının bakım-onarım maliyeti için Mart ayında da “2022 Gökçeada Havalimanı Apron Direklerinin Bakım-Onarımı” adı altın bir ihale düzenlenmesi oldu.

Bu ihaleyle de DHMİ’nin kasasından 3D Aydınlatma isimli bir şirkete 152 bin 900 TL’lik ödeme daha yapıldı.

Sadece bu iki ihaleyle bu yıl yapılan harcama ise  520 bin TL’yi buluyor.

İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise konuya ilişkin olarak “Ben 2014 yılında belediye başkanlığını kazandım ve 2014’ten bu yana hiç uçuş yapılmadı. Devletin çok ciddi bir yatırımı atıl durumda” demişti.

DHMİ’nin raporlarında yer alan bilgilere göre ise, havalimanı için de her yıl kamunun kasasından para harcanıyor ve havalimanı için açıldığı 2010 yılından 2020 yılına kadar DHMİ’nin kasasından toplam 80 milyon 416 bin TL harcanmış durumda.

Ve bu giderleri vergisi ile cebinden karşılayan vatandaş karnını doyuramayacak durumda iken, arazileri gasp edilen, destek yerine de köstek olunan çiftçi ise ağlar durumda.