Rusya-Ukrayna savaşından bu yana petrol ve doğalgaz sektöründeki birçok oligarkın ölü bulunması beraberinde bazı şüpheleri de getirdi…

Garanti Bankası 100.000 TL'ye kadar BANKA KARTI olanlara DESTEK verecek: Hemen Başvuru yapan ALACAK! Garanti Bankası 100.000 TL'ye kadar BANKA KARTI olanlara DESTEK verecek: Hemen Başvuru yapan ALACAK!

Mesela İspanya'nın Lloret de Mar kasabasında yaşanan olayda; İspanyol polisi, Rus oligarkın oğlu Fedor Protonsenya'dan bir telefon alıyor ve Protosenya, kasabada ailesinin bir villası olduğunu ve kendisinin Fransa'dan saatlerdir annesine telefonla ulaşamadığını söylüyor. Polis ise mülke ulaştığında anne, baba ve kızkardeşe ait olmak üzere üç cesetle karşılaşıyor. Önce Fedor'un babası Sergey Protosenja'dan şüphelenen polis, babanın anne ve kızını boğarak öldürdüğünden, kendisini de villanın bahçesinde astığından tümevarım yaratıyor.

Ancak daha sonra olay yerinde yapılan incelemeler başka şüpheleri gündeme geliyor.

Bu olaydan sadece bir gün önce ise 3 bin kilometre uzaklıkta polis, yine tüyler ürpertici başka bir olayla karşılaşmıştı. Şöyle ki Rus multimilyarder Vlasdislav Avayev, eşi ve 13 yaşındaki kızıyla birlikte Moskova'daki lüks evinde ölü bulunmuştu. Rus haber ajansı Tass, olayla ilgili haberinde Avayev'in elinde bir silahla bulunduğuna dikkat çekerken Moskova polisi de Avayev'in eşi ve kızını elindeki silahla öldürdüğünü, ardından da intihar ettiğini düşündüklerini açıklamıştı.

Arasında sadece 24 saat olay bu iki olayda, sadece eylemin seyri açısından benzerlik yoktu. Protosenja ve Avayev, aynı zamanda Rusya'da petrol ve doğal gaz işleri yapan iki multimilyarder oligark olarak tanınıyordu. Protosenya, bir zamanlar Rus doğal gaz şirketi Novatek'in başkan yardımcısı, Avayev ise Gazprombank'ın başkan yardımcılığını yürütmüştü.

Her ikisi de bu yıl içinde özellikle enerji branşında gizemli bir şekilde hayatını kaybeden Rus oligarklar arasında yer aldılar.

Bu yıl Ocak ayında ise, Rusya henüz Ukrayna'ya saldırmadan önce, Gazprom'un önde gelen yöneticilerinden 60 yaşındaki Leonid Şulman'ın intihar ettiği açıklanmıştı.

25 Şubat'ta ise yine bir Rus zengini olan Alexander Tyulyakov, St. Petersburg'ta kendini asmış şekilde bulundu ki Tyulyakov da Rus enerji devinin yöneticilerinen biriydi. Onun ölümünden üç gün sonra ise Ukrayna doğumlu, doğal gaz ve petrol kralı Mikhael Watford, İngiltere'nin Surrey kentindeki malikanesinin garajında asılı bulunmuştu.

Şüpheli bir ölüm de 24 Mart'ta Rusya'nın büyük kentlerinden Nijni Novgorod'ta gerçekleşti. Tıbbi malzeme devi MedStom'un milyarder yöneticisi Valisiy Melnikov, eşi ve küçük iki oğlu ile birlikte milyonlarca dolar değerindeki evinde ölü bulundular. Bu olay da yine Protosenya und Avayev'in hikayesiyle benzerlikler gösteriyordu.

Ve son olarak Andrey Krokovski vakası yaşandı. 37 yaşındaki Krokovski, Soçi yakınlarındaki Krasnaja Polyana adlı bir kayak merkezinin müdürüydü ve burası, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de misafirlerini kayağa davet etmeyi sevdiği yerlerden biri olarak biliniyor. Rus gazetesi Kommersant'ın 2 Mayıs tarihli haberine göre Krukovski, bir kayak yürüyüşü sırasında bir kayadan düşerek hayatını kaybetmişti.

Daily Mail'in aktardığı bu haberde sadece üç ay içinde çok zengin yedi Rus'un gizemli ölümü, spekülasyonlara açık bir alan bırakıyor. Çok sayıda medya organı geçtiğimiz günlerde bu ölümlerin intihar olmayabileceğine ilişkin haberler yapıp, konuya dikkat çekerken bazıları bu ölümlerle Rusya lideri Putin ya da Kremlin'in ilgisi olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda da Kremlin karşıtlarını hedef alan bazı suikast girişimleri gündeme gelmişti zaten. Bunlardan biri de Kremlin muhalifi Aleksey Navalni'ye yönelikti ve Navalni Ağustos 2020'de Tomsk kentinin havalimanında, Rus askeri istihbaratı servisi GRU'nun eski çalışanlarından Sergey Skripal gibi, Noviçak olarak adlandırılan bir maddeyle zehirlenmişti.

Rus gizli servisinin kaçan çalışanlarından Aleksander Litvinenko da 2006 yılında Londra'da radyoaktif Polonyum maddesiyle zehirlenerek öldürülmüştü ki ABD gazetesi USA Today'in 2017 tarihli bir araştırmasına göre, o dönemde sadece üç yıl içinde en az 38 oligark ya ölmüş ya da kaybolmuştu.

Ancak, bu yıl ölen oligarkların kamuoyuna eleştirel hiçbir açıklamasının yansımamış olması dikkat çekiyor ki ayrıca bu oligarkların hiçbiri Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın yaptırım uyguladığı iş insanları listesinde de yer almıyordu.

Polonya merkezli düşünce kuruluşu Varşova Enstitüsü'nün yakın tarihli bir raporunda, oligarkların ölümleriyle ilgili olay yeri incelemesine sadece Rus polisi değil aynı zamanda Rus devletine bağlı doğal gaz şirketi Gazprom'un güvenlik biriminden yetkililerin de katıldığı bilgisi yer alırken, bu konu Raporda, bazı üst düzey Kremlin yetkililerinin devlete bağlı şirkette yapılan yolsuzlukların üstünü örtmek istemiş olabileceği iddiası ile birleştirildi.

Odatv’nin gündeme taşıdığı bu haberde, İspanya polisinin Sergey Protosenya olayının bir aile dramı olabileceği üzerinde durmaya devam ettiği ancak oğul Fedor’un ise buna inanmadığı belirtiliyor.