Son Dakika Fahrettin Koca Okullar kapanacak mı ve tam kapanma olacak mı sorularına yanıt verdi! Daha önce yazdığımız gibi Okullar kapanıyor ve Tam kapanma geliyor. İşte Fahrettin Koca o açıklamaları! 8.

TC Kimlik Son Rakamları 0-2-4-6-8 Olanlar Dikkat! 90.000 TL'ye Kadar Ödeme Verilecek TC Kimlik Son Rakamları 0-2-4-6-8 Olanlar Dikkat! 90.000 TL'ye Kadar Ödeme Verilecek
Son Dakika Fahrettin Koca Okullar kapanacak mı ve tam kapanma olacak mı sorularına yanıt verdi! Daha önce yazdığımız gibi Okullar kapanıyor ve Tam kapanma geliyor. İşte Fahrettin Koca o açıklamaları!

8. ve 12. sınıflar hariç Okullar kapanıyor!

Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 8. ve 12. sınıflar hariç Okullar kapanacak gibi duruyor açıklaması yaptı! Fahrettin Koca Okullar kapanıyor mu sorusuna verdiği yanıtta;

"Öğretmenlerin bildiğiniz gibi köy okulları, ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılarına oradan başladık. Ramazan ayı döneminde, ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmasını bitirmek istiyoruz. Bu tanımlandı. Bilim Kurulu başından beri, kapatılacaksa en geç kapatılan, açılacaksa en erken açılacak şeyi eğitim kurumları olarak gördük. Yine alternatifli öneriler tartışıldı. 8. ve 12. sınıfların imtihan günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından açık kalmaları noktasında, genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili de biz öğretmenleri tanımlayıp onların da aşılamalarını erken dönemde yapmak istiyoruz." açıklamasında bulundu!

Tam Kapanma geliyor!

Fahrettin Koca tam kapanma ile ilgili verdiği cevapta;

Bugün bilim kurulu bu çerçevede yarından itibaren Ramazanın başlamasıyla birlikte yeni tedbirler alınabilir, önerilerimiz neler olabilir, şeklinde kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yapıldı. Öneri anlamında. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yarın kabine toplantısı var. Burada, bu önerileri alternatifli önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede Sn. Cumhurbaşkanımız alınan kararları uygun görürlerse açıklarlar.

Fahrettin Koca tüm açıklamaları;

Sağlık Sistemi bu Piki Taşıyabilecek mi, Rusya'nın seyahat kısıtlaması kararı ?

Rusya ile özellikle Sağlık Bakanı ile iki defa görüşmüştüm. Yakın zamanda bir heyet göndereceklerini burada özellikle bizim bazı bölgelerde Muğla gibi, Antalya gibi, İzmir gibi , Aydın gibi sertifikasyon uyguladığımız bölgede aldığımız tedbirleri görme noktasında bir heyetin geleceğini, önümüzdeki dönem değerlendirmenin daha rahat olabileceğini söyleyebilirim. Bu yaşadığımız üçüncü pik , İstanbul için dördüncü pik diyebilirim. Vaka sayısının daha yoğun olduğu ama aynı oranda ağır hastamızın aynı oranda artmadığını da görüyorsunuz. Şu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.

Yatan hastalar içinde yatak doluluk oranlarımızın şu an yüzde 56.3 olduğunu söylemek istiyorum, 247 bin yatağımız içinde doluluk oranının %56.3 özellikle servis yatağı doluluk oranında sorun olmadığını söyleyebilirim. Genel yoğun bakımlarla ilgiliydi az önce söylediğim. 47 bin yoğun bakımımın 32 bini erişkin yoğun bakım olarak kullanılıyor. Erişkin yoğun bakımda %71.3 bu çerçevede bakıldığında yüzde 30'a yakın kapasitemiz olduğunu, bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum. Bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşıyoruz. Mesela, Yüzde 80'in üzerinde yoğun bakım doluluğu olan illerimizden bazıları Sinop, Çanakkale, İzmir, Edirne, Bartın ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde.

AŞIDA FİKRİ MÜLKİYET

DSÖ'nün iki hafta önce toplantısı olmuştu, o toplantıya bakanlar düzeyinde pek katılımın olmadığı toplantı idi. Ben özellikle tüm dünyaya ve DSÖ genel direktörüne de ifadem şuydu, aşıyla ilgili fikri mülkiyet haklarının çözülmesi gerektiğini ifade ettim. DSÖ de geliştirebilir, tüm dünyada üretim yapılabilir şekilde fikri mülkiyet haklarının çözülmesiyle daha kolay erişimin sağlanabileceğini ifade ettim. Kendileri de bu konuda haklı olduğumuzu ifade ettiler. Benim bu noktadaki yaklaşımım çok net, fikri mülkiyet haklarına çözüm getirilerek üretme becerisi olan potansiyeli olan tüm ülkelerde bunun önünün açılması gerektiği kanaatindeyim.

Haziran Sonuna Kadar Elimizde Yoğun Aşı Olacak

Haziran ayında en az 30 milyon doz Biontech aşısı gelecek. 10 gün içerisinde bu 34.5 milyona ilave daha ne olabilir onunla ilgili de görüşmeler netleşmiş olacak. Bizim Haziran ayı sonuna kadar elimizde bu çerçevede yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. Haziran sonu itibariyle 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi , bunu 30-35 yaşına kadar da bu 30 milyon rakamıyla söyleyebilir duruma geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Vatandaşımız şundan emin olsun, aşıyı çeşitlendirmek ve miktarı artırmak için Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içerisindeyiz. Dünyada aşı savaşının olduğunu biliyoruz, üretimi olmadığı halde dünyada aşıda 6. sıradayız. Ramazan dahil önümüzdeki bir iki ayı, yakın teması azaltıp, kapalı alanlarda bulunmayarak, tedbirlere özen göstererek aşıya erişim için çok uzun zaman olmadığını ifade etmek istiyorum. Devamında yerli aşıda faz 2 çalışması bitti , 14 gün sonrası için tetkikler alınıyor, 2-3 hafta içerisinde faz 3 çalışmasına geçilebilir, faz 1'de iki tane çalışma var, gelecek hafta üçüncü bir aşı ilave olacak. Eylül ayında faz 3'ü bitecek olan öyle umduğumuz ilk aşımız, devamında diğer aşıların biteceğini başarıyla sonuçlanırsa üretime geçilebileceğini söylemek istiyorum.

65 Yaş Üstü Vatandaşlardan %23.6'sı Aşı Zamanı Geldiği Halde Aşısını Olmadı

65 yaş üstü vatandaşlardan tanımlandığı halde yüzde 76'4'ü aşısını oldu. Zamanı geldiği anda %23.6 'sı tanımlandığı, zamanı geldiği halde aşısını yaptırabilmiş değil. Aşının hem hastaneye yatışı, hem yoğun bakımdaki etkisini, entübe hastalardaki oranının söylemeye çalıştım. Bizim tanımlanmış olan grubun , kişilerin , erken dönemde aşılarını yaptırmalarını özellikle ifade etmek istiyorum. Bunun başka çözümü yok. Şu an aşı ve ilaç... İlaçla ilgili somut gelişme henüz dünyada yok. Erişimle ilgili sorunlarımız var ise de bu anlamda mesafe aldığımız görülüyor. Sırası geldiğinde vatandaşlarımız aşılarını yaptırmalıdırlar.

Sinovacla ilgili yapılan açıklama düzeltildi. Orada demek istenilen şey, "%83.5" bizdeki etkinliği idi, dolayısıyla şu demek isteniyor. Aşının etkinliğini artırmak için farklı aşılarla kombinasyon yapılarak bu etki artırılabilir mi? Bunu biliyorsunuz İngiltere'de de Astrazeneca ve Biontech için bu düşünüldü. Var olan etkinlik nasıl artırılabilir diye düşünüldü. Şu an böyle bir durum düşünmüyoruz. Vatandaşımızı öncelikle aşıyla bulaştırma çabasındayız. Mutantların süreçte, varyantların değişik varyantların devreye girmesi ve aşının bunda etkili olup olmama durumları, bu süreçte bizim gelişmelere göre gerektiğinde açıklama yapabileceğimiz, Bilim kurulu farklı yaklaşım almalıysa bunu açıklarız. Aşılarla ilgili ben demin söylediğim Sinovac aşısının toplam vakalar içerisindeki özellikle sağlık çalışanı ve 65 yaş üzerinde ne kadar etkisinin olduğunu göstermeye çalıştım. Ciddi etkisini görüyoruz. Vefatlarla ilgili sayıların yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ama sonuçta 65 yaş üstü, 70 , 80 üstü ek hastalığı çok olan kişilerdi bunlar. Bilim Kurulu, dosyaları incelemiş oluyorlar, bu anlamda etkisini daha net söylemek mümkün olabilir. Aşının önemli oranda etkisi olduğunu, sırası gelen vatandaşımızın gayret ve çaba içerisinde olması gerektiğini söyleyebilirim.

2 Milyon 560 bin grip aşısı bile tüketilemedi. Biz influenzayı bile görmedik. Neredeyse 84 milyon vatandaşımıza grip aşısı yaptırın diye kampanya başlatmışlardı. Küresel firmaların buradan ne kadar etkilendiğini siz tahmin edersiniz.

Okullarla İlgili Tavsiye Kararı Alındı mı?

Öğretmenlerin bildiğiniz gibi köy okulları, ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılarına oradan başladık. Ramazan ayı döneminde, ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmasını bitirmek istiyoruz. Bu tanımlandı. Bilim Kurulu başından beri, kapatılacaksa en geç kapatılan, açılacaksa en erken açılacak şeyi eğitim kurumları olarak gördük. Yine alternatifli öneriler tartışıldı. 8. ve 12. sınıfların imtihan günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından açık kalmaları noktasında, genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili de biz öğretmenleri tanımlayıp onların da aşılamalarını erken dönemde yapmak istiyoruz.

VAKA SAYISININ ARTIŞINDAN HEPİMİZ SORUMLUYUZ

Vaka sayısının artışında sorumlu hepimiziz. 84 milyon. 84 milyon vatandaşımız bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları kaybetmeme adına hepimizin üzerine düşeni yaparak, bu kazanımları kaybetmeme içerisinde olmalıyız. Bunun dışında sayın Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, Ramazan ayını dinlenerek, Ramazan sonrasını daha düşük vakayla sürdürelim ifadelerini kullanmışlardı. Bilim Kurulu da öneri anlamında alternatifli yaklaşımlarını ortaya koydu. Bunları ben yarın kabinede sunmuş olacağım. Bilim insanı olarak sizin söyledikleriniz farklı olabilir, toplumun sosyolojik, psikolojik, ekonomik yapısı da var. Bunda denge kurularak iradenin karar vermesi gerekiyor. Alınacak kararlar tartışılarak tüm dengeler gözetilerek sonuç alınmış olur.