Son hafta özellikle Marmara'da etkisini gösteren yoğun kar yağışlarından sonra vatandaşlar da barajları doluluk durumunu merak ediyor. Geçen hafta cuma günü başlayan kar yağışı cumartesi etkisini artırdı ve kentin bazı bölgelerinde kar kalınlığı 50 santi

Ziraat Bankası Emekli Maaşlarını Kendi Bankasından Alanlara 100.000 TL Net Ödeme Yapacağını Duyurdu! Ziraat Bankası Emekli Maaşlarını Kendi Bankasından Alanlara 100.000 TL Net Ödeme Yapacağını Duyurdu!
Son hafta özellikle Marmara'da etkisini gösteren yoğun kar yağışlarından sonra vatandaşlar da barajları doluluk durumunu merak ediyor. Geçen hafta cuma günü başlayan kar yağışı cumartesi etkisini artırdı ve kentin bazı bölgelerinde kar kalınlığı 50 santimetreye kadar çıktı. Kente düşen kar yağışı ve sağanak yağış oranının artmasıyla birlikte barajların su seviyesinde de artış meydana geldi. Özellikle son 2 yıldır barajların doluluk oranlarının kademeli olarak düşmesi ve 2020 yılının son aylarındaki kuraklıktan sonra bu yağışların kentin su sorununa ilaç gibi geldiği belirtiliyor.



Susuzluk tehlikesinin özellikle gözle görülür hale geldiği 2020'nin son aylarında İstanbul'da baraj doluluk oranları yüzde 19 seviyelerine kadar indi. Yeni yılla birlikte Marmara'da görülen yoğun sağanak ve kar yağışlı hava kütlesi, barajların doluluk seviyesinin yüzde 47 civarına çıkardı. Öte yandan bugün ve yarın da İstanbul'da yağışların devam edeceği düşünülürse baraj doluluk oranının yüzde 50'nin üzerine çıkacağı öngörülüyor. Yoğun yağışlardan memnun olan bölgede yaşayanlar da gözünü uzmanların açıklamalarına dikti.


Son 16 yılın en düşük doluluk oranı!


İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, barajların doluluk durumuna ilişkin bilgi verdi. İstanbul'da 9 Ocak'taki baraj doluluk oranının yüzde 19,16 olduğunu kaydeden Toros, ocak ayının sonunda bu seviyenin yüzde 40,39 seviyesine çıktığını belirtti.



Şubat ayındaki yağışlarla birlikte de barajların beslendiğini ifade eden Toros, 2020 yılından bazı istatistikler sundu. Barajların haziran ayına kadar dolduğunu ve ağustosla birlikte boşalmaya başladığının altını çizen Toros, eski yıllardan bazı rakamlar verdi. Barajların seviyesi artmasına rağmen içinde bulunduğumuz 2021 yılı Şubat ayında barajların doluluğunun, önceki 16 yılın en düşük seviyesinde olduğunu kaydetti. Toros, yüzde 47'yi aşan baraj doluluk oranının eriyen karlarla birlikte yüzde 50 seviyesini geçebileceğini belirtti.

Yağmur bombası su sorununu çözer mi?


İstanbul'da Mart-Nisan-Mayıs döneminde beklenen yağışları alacağını kaydeden Toros, barajların su seviyesinin artmayı sürdüreceğini ifade etti. Yüzde 50 baraj doluluğunun İstanbul'a yaklaşık 8 ay yeteceğine değinen Toros, kentteki suyun Melen, Yeşilçay ve İSKİ barajlarından geldiğini bildirdi. İstanbul'da şimdilik su kıtlığı tehlikesinin bulunmadığını ifade eden Toros, geçen yılın son aylarında gündeme gelen "yağmur bombası" önerisine de değindi. Yağmur bombası için havada belli bir su oranı olması gerektiğinin altını çizen Toros, şimdiki teknolojiyle birlikte bu yöntemin İstanbul'un su sorununu çözemeyeceğini kaydetti.