Türkiye'de 14 Ocak'ta başlayan koronavirüs aşılanmasının umulduğu gibi devam ettiğini kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, aşıların tedariğinde olumsuz durumların yaşanmamasını arzu ettiklerini aktardı. Bu konuda herhangi bir sorun olmaması durumunda N

PTT'den emeklilere kredi kampanyası başladı: 70.000 TL'ye kadar nakit ödenecek! PTT'den emeklilere kredi kampanyası başladı: 70.000 TL'ye kadar nakit ödenecek!
Türkiye'de 14 Ocak'ta başlayan koronavirüs aşılanmasının umulduğu gibi devam ettiğini kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, aşıların tedariğinde olumsuz durumların yaşanmamasını arzu ettiklerini aktardı. Bu konuda herhangi bir sorun olmaması durumunda Nisan ayında istenen düzeyde aşılamanın gerçekleşmiş olabileceğine değinen Kara, özellikle risk gruplarının aşılanması sayesinde yoğun bakım servislerinin rahatlayacağını dile getirdi. Ateş Kara, mutasyonlu virüsün etkinliğine bağlı olarak salgında üçüncü dalganın gelebileceğinin altını çizdi.



Ülkede şimdiye değin yapılan aşılanma sayısının 2 milyonu geçtiğini aktaran Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, aşı karşıtlığının Türkiye'de etkisiz kalmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Türkiye'nin aşı altyapısının zaten sağlam olduğuna değinen Kara, Türkiye'ye en az 50 milyon aşının daha geleceğini hatırlatan Kara, bu aşıların da yapılmasıyla birlikte ciddi bir riskin ortadan kalkacağını söyledi. SinoVac aşısının bir inaktif aşı olduğunu hatırlatan Kara, aşının ikinci dozundan 10 gün sonra korumanın söz konusu olabileceğini vurguladı. Mutasyonlu virüsün etkisini henüz kesin olarak tespit edemediklerini ifade eden Ateş Kara, normal şartlarda toplumun yüzde 60'ının aşılanması durumunda toplumsal bağışıklığın oluşacağını belirtti.

Yaz aylarında rahatlama olacak mı?


Bilim Kurulu Üyesi Kara, mutasyonlu virüsün korktukları kadar etkin çıkması halinde toplum bağışıklığı için toplumun yüzde 80'inin aşılanması gerekeceğini ifade etti. Nisan ayı civarında aşılanmanın belli bir sayıya ulaşacağını umduklarını belirten Kara, hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin doluluk oranının da düşeceğini kaydetti. Yerli aşıların da bahar aylarında kullanıma gireceğini söyleyen Kara, yaz aylarında bir rahatlamanın söz konusu olabileceğine işaret etti. Kara, buna rağmen rehavete kapılmamak gerektiğini bir sonraki kış dönemi için hazırlık yapılması gerektiğine değindi. Aşının korumasına ulaşan kişinin virüsü kapsa bile hastalığı çok hafif belirtilerle atlatacağının altını çizen Kara, anca taşıyıcılık tehlikesi yüzünden maske ve mesafe uygulamalarının sürmesi gerektiğini bildirdi.