Türkiye’de Kuraklık Alarm Vermeye Başladı

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

 Son zamanlarda yağışın olmaması neticesinden dolayı gözler hava tahminlerine bakmaya başladı. Yağışsız geçen şu dönemlerde ise Türkiye’de kuraklık ciddi seviyelerde alarm vermeye başladı. Türkiye kış sonuna yaklaşırken yağışsız bir şekilde geçen dönemlerden dolayı tedirginlik yüksek seviyelerde yaşanıyor. Yağış oranı yaklaşık olarak %52 oranlarında azalmış durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de son 22 yıla bakıldığında en kurak kışını yaşamaya devam ederken en sert düşüşü de yaşamış durumda gözüküyor.

 Yağışlar Normal Seviyenin %52 Altında Oluşuyor

 Geçen ay ile bu ayın karşılaştırılmasında Türkiye’de yağışlar normal seviyenin %52 altında oluşurken de Türkiye son 22 yılın en düşük yağış profilini çiziyor. Bu konu hakkında çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre 2023 yılının Ocak ayında yağış rapor verileri çerçevesinde oluşturulmuş olan bilgilerde 1991 ve 2020 dönemleri için Ocak ayı ortalama yağış oranları metrekare başına 69,8 kilogram olduğu ortaya çıktı.

Ocak ayı metrekare başına düşen 87,3 kilogram yağış miktarı ise geçtiğimiz ay 33,2 kilogram düşerek 22 yılda en düşük seviyeleri gösterdi. Türkiye’nin Ocak aylarında almış olduğu yağış miktarı geçen yıl ocak ayının normallerinin çok çok altında seyretti. Durumu ki Ocak ayı yağış miktarı normal seviyeden %52 ve geçen sene ocak ayından %62 daha az yağdı. 22 yılın en düşük seviyelerindeki yağış herkese tedirgin ederek yaz başından itibaren kuraklığın kapıda olduğu alarmı verildi.

Bölge geneline bakıldığında yağışlar normal seviyelerin çok altında kaldığı tespit edilirken özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi %74 oranlarında en sert düşüşü yaşadı. Türkiye üzerindeki yağışlar Çanakkale ve Antalya kesiminin batısında kalan yerlerde normalin biraz üzerinde oluşurken kalan yerlerde de çok büyük oranlarda azalma yaşadı. Ardahan Kars Erzurum iç Anadolu’nun kuzeyi ve güneyi Doğu Akdeniz Şırnak yakınları Mardin ve Şanlıurfa’da yağış düşüş oranları %80 seviyelere dayandı. Kış aylarında Türkiye’nin alması gereken yağış miktarının bu denli düşmesinden dolayı tarımsal anlamda üretimde verimlilik anlamında da olumsuz olarak etkileniyor.