Yeni Omicron varyantının yaydığı endişe sonrası Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çalışmalarına hız vermeye başladı.

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Gelecekteki pandemilere karşı hazırlıklı olunması ve mücadele edilmesi konusunda Dünya Sağlık Örgütü yeni bir uluslararası anlaşma için yaptığı çalışmaları hem genişletiyor hem de hızlandırıyor.

Halk sağlığı uzmanları, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlığında olduğu panedemi anlaşması ile ilgili he ne kadar yürürlüğe girmesi ve etkileri konusunda umutsuz olsalar da ABD’de Biden yönetimi bu anlaşmaya destek verme kararı aldı.

Yeni Omicron varyantı ile ilgili en fazla kaygılanan ülkelerden birisi de ABD olduğu için, yapılan çalışmaları ve açıklamaları yakından takip ediyor.

6118220a-9e75-4476-ba83-387719f25461_Untitled-1

Şu ana kadar 55 ülke Corona virüsünün Omicron varyantı nedeniyle seyahat kısıtlamaları uygulamaya başlamış durumda. Beyaz Saray Sağlık Başdanışmanı Anthony Fauci de, Omicron'a rastlanan ülke sayılarındaki hızlı artışa dikkat çekmiş durumda ve tüm gelişmeleri yakından takip edenler arasında.

Hatırlanacağı üzere Amerika, Mart ayında 20’den fazla dünya lideri tarafından önerilen pandemi anlaşmasına, yasal bağlayıcılığı olması sebebi ile daha önce karşı çıkmıştı. Ancak yeni Omicron varyantı kararlarını tekrar sorgulattı.

Dünya ülkeleri aşılama oranını arttırmaya çabalarken, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Amerika’nın Sesi’ne (VOA) yaptığı açıklamada Biden yönetiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün gelecekteki pandemilere karşı hazırlık ve mücadele yöntemlerini içeren yeni bir uluslararası anlaşma yapmasına destek verdiğini belirtti.

covid-19-5053096_1280

Beyaz Saray Sözcüsü “Amerika, çalışma grubunun hazırlık ve müdahale konusundaki son tavsiyelerini ilerletmek için üye devletlerle birlikte çalışmaya kararlı. Buna, Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni bir sözleşmesi ya da başka bir uluslararası araç geliştirmek ve uluslararası sağlık düzenlemelerinin etkisini ve çevikliğini artırmak için anlaşmalar yapmak da dahil” dedi.

Bu haberden ayrı olarak insani yardım örgütleri ise olası bir pandemi anlaşmasının aşı patentlerinden feragat edilmesini ve TRIPS adı verilen Dünya Ticaret Örgütü’nün Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması’ndan muaf tutulmasını istiyorlar.

Duke Üniversitesi tarafından ise tüm bunlara ek olarak şaşırtan bir açıklama geldi. Üniversite tarafından yapılan araştırmaya göre pandeminin başlangıcından itibaren iki yıl geçmiş olmasına rağmen dünya hala etkili ve eşitlikçi bir yanıt verme konusunda zorluk yaşıyor. Verilen sözler büyük ölçüde tutulmuyor ve buna aşılama hedefleri de dahil.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından organize edilen anlaşmanın 2024 yılının Mayıs ayında hazır olması bekleniyor.